• 22 Юли 2018 |
 •  USD / BGN 1.6760
 •  GBP / BGN 2.1866
 •  CHF / BGN 1.6813
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 22°C

Тази нощ ще е пикът на Персеидите

Тази нощ ще е пикът на Персеидите

/КРОСС/ През 2017 г. легендарният метеорен поток Персеиди - най-силния през лятото в Северното полукълбо - се очаква да има най-голям брой метеори тази нощ, 12 срещу 13 август.

Тази година обаче ярката три четвърти, по-точно 83%, Луна в небето ще заличи почти всички метеори.

Ето как може да сведем до минимум ефекта на ярката Луната и да оптимизираме наблюдението на Персеидите, използвайки съветите на астрономите Дебора Бърд (Deborah Byrd) и Брус Маклюр (Bruce McClure) на страницата на Earth&Sky.

Между другото, имаше слух, че метеорният поток Персеиди през 2017 ще бъде най-силният от 96 години. Това не е вярно, но все пак определено си струва един поглед към небето.

Очаква се да се видят в неделя, 13-ти август, около 2 часа 20 до 25 метеорa на час.

Опитайте се наблюдавате в часовете след полунощ, но преди изгрев. Повечето метеорни потоци са най-силни след полунощ, а Персеиди не са изключение. След полунощ радиантът (точката, от която привидно идват метеорите) ще се издигне над хоризонта, но скоро след това метеорите ще започнат да летят в светлината на Луната.

Активността на Персеидите продължава до 24 август, така че изберете по-късна дата, около 20-ти, когато Луната намали блясъка си.

Търсете сенките. Около пиковите часове на метеорния поток- късно вечер и рано сутрин - Луната ще прави дълги сенки. Намерете такава сянка, която все пак да ви дава широка поглед към небето за гледане на метеори. Подходящ е район с високи планини, които да скрият светината на Луната. Ако не можете да стигнете такова място, намерете някъде плътни огради, дървета, храсти, граничещи с широко открито поле (не забравяйте да поискате разрешение, ако това е частна земя). Или просто седнете в сянката на някаква сграда, хвърляща лунна сянка, далеч от светлините на града.

Избягайте от светлините на града. Това се подразбира, но все пак не е лошо да се припомни. Широка открита площ - поле или самотен селски път - са подходящи места за гледане на метеори.

Търсете метеорни следи (влакове - meteor trains). Голям процент от Персеидите оставят трайни следи. Може да имате късмета да забележите някой от бавните и оставящи дълго време дири в небето хоризонтални метеори.

Обикновено метеорните следи изчезват най-много след няколко секунди, но ако проследите движението на звездите във видеото на астрофотографа Фил Харт по-долу, може да установите, че това е продължило повече от час. Това е доста необичайно, но дава надежда за упоритите наблюдатели в лунната нощ.

Обърнете внимание на скоростта и цветовете на метеорите. Персеидите са известни като колоритни, въпреки че лунната светлина ще заглуши цвета им.

Възползвайте се от луната. Има хора, които виждат метеори в най-различни условия - с луна или без луна - с градски светлини или далеч от светлините на града. Персеидите по принцип са доста ярки.

И така, около нощите на Персеидите се опитайте да излезете навън сред природата - на стол или одеяло и се наслаждавайте на ярката светлина на Луната. Ако видите случайно някоя огнена диря - определено ще сте късметлия.

 

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • реклама
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2018 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.