• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Песента за Райна Княгиня, на турски език, е плод на културната интимност през Възраждането

Песента за Райна Княгиня, на турски език, е плод на културната интимност през Възраждането

/КРОСС/Песента за Райна Княгиня, изпълнена на турски език, е плод на културната интимност през Възраждането.

Така депутатът от ДПС проф. Мариана Георгиева определи изпълнението на песента на форум на етническата партия в Исперих, което взриви социалните мрежи.

В ефира на Нова Георгиева обясни, че всъщност става въпрос за две различни песни с една и съща мелодия. Текстът на турски не бил превод от български, музикалната творба, изпята при откриването на предизборната кампания на ДПС в Исперих, имала различен любовен мотив.

„Няма никаква провокация", категорична бе тя. 

Депутатът от „Патриточния фронт" Юлиан Ангелов пък заяви, че формацията ще подаде жалба в Централната избирателна комисия заради изпълнението на възрожденската песен на турски.

Междувременно изпълнителят на песента Фарук Йълмаз, който владее единствено турски език, разказа пред бТВ, че е открил песента за Райме преди 7-8 години в Борино и когато намерил сходни мотиви с песента за Райна Княгиня, харесала му и решил да ги пее заедно. Йълмаз заяви, че не знае какво означава текстът на български, а просто го е наизустил. Отрече изпълнението му да е политическа провокация и призова да се гледа на песните само като песни и музика и тя да остане свободна. По думите му той не е бил поканен да открие предизборна кампания, а да пее на народно веселие. Йълмаз заяви, че обича песента и с нея е искал да покаже общото между българи и турци. Обеща обаче отсега нататък да не смесва с Райна и Райме. Изпълнителят отбеляза, че много обича България и изразява уважението си към българите.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

hdjd

Винииииии!!!!!!!

30.09.2015 20:35:58

Анонимен

За тази гавра- НА СЪД!!!

29.09.2015 19:04:09

Академик

проф. Мариана Георгиева трябва да си напъха дипломите, където слънце не огрява, да нахлузи ферджето и да заминава за Анадола - там ще и обяснят доста културни интимности... Такива като нея не са българи, те са продажни боклуци на които им се слага в устата това което трябва да говорят.

29.09.2015 17:34:50

Анонимен

За каква "културна интимност" говориш професорке?!!!Не знам за какво са ти дали тази титла,но с това си изказване само потвърждаваш поговорката,че простите работи от учените хора излизат...

29.09.2015 14:02:07

Мирослав

Как пък така се намери точно турски изпълнител да пее на народното веселие? Случайно може би е минавал оттам и решил да попее? При толкова много български, руски, сръбски, американски и всякакви други, та ако щете и пакистански, точно турският изпълнител се оказал там и точно на проява на ДПС? Чак толкова балами не сме "професорке"...

29.09.2015 10:01:36

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.