• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Пещерата-капан за група деца в Тайланд се превърна в туристическа дестинация

Пещерата-капан за група деца в Тайланд се превърна в туристическа дестинация

/КРОСС/ Сумали полага бели цветя и се покланя пред паметника на Саман Кунан. Този водолаз почина при зрелищното спасяване на младите тайландски футболисти и треньора им, хванати в капан преди една година в пещера в Северен Тайланд, която се превърна в популярна туристическа дестинация.

"Трябваше да съм тук, за да го почета", каза медицинската сестра, която е дошла с двамата си синове от Чианг Май, на повече от 250 км оттам. "Той е герой на цяла една страна. Той спаси децата ни", дванадесет юноши от футболния отбор "Дивите глигани", които бяха хванати в капан повече от две седмици в наводнената пещера насред сезона на мусоните.
Преди международната спасителна операция, която мобилизира денонощно стотици спасители и накара милиони хора по света да стоят със затаен дъх, пещерата в планински район в северната част на страната беше спокойно място, далеч от туристическите маршрути.

Пещерата Там Луанг приемаше по 4000 посетители годишно преди премеждието на "Дивите глигани", каза стопанисващият обекта Кави Прасомпхол. ази година "от октомври до април приехме 1,3 млн. туристи", тайландци и чужденци, с пикове от 25 000 посетители на ден през новогодишния уикенд, изрази задоволство той.

"Случилото се тук е невероятно. Проследих всичко от Австралия. Исках да видя това място със собствените си очи", каза прекарващият ваканцията си в района австралиец Джон Макгауън. Той е разочарован, че не може да влезе в пещерата, която продължава да е затворена за посещения от съображения за безопасност. "Това беше борба срещу природата. Когато всички обединят сили сме способни на големи неща", отбеляза сънародникът му Питър.

Властите имат амбицията да превърнат това място във важен регионален туристически център. Близо до паметника на Саман Кунан и входа на пещерата е отворен информационен център. В него е разположена огромна картина със заглавие "Героите", която изобразява децата, по онова време на възраст от 11 до 16 години, сред спасители под благосклонния поглед на премиера Прают Чан-оча.

Тениски по 7 евро, значки, плакати, ключодържатели по 3 евро: в магазина на информационния център историята на "Дивите глигани" приема всякакви форми. А на пътя към пещерата са се появили около 250 павилиончета, които предлагат храна, дрехи и сувенири.
Планината, в която се намира пещерата, е наречена "Спящата жена" заради продълговатата си форма, и се смята, че е обитавана от духове. Тя се превърна в синоним на късмет след успешното спасяване на юношите и там се настаниха и продавачи на билети за лотария, която е много популярна в Тайланд. "Мога да продам по 4000 билета на месец", радва се Краингкрай, който е сред първите пристигнали.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.