• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

С Петковден идват зимата и... сватбите

С Петковден идват зимата и... сватбите

/КРОСС/Православните християни почитат днес Св. Петка.

Празникът в чест на Св. Параскева (Параскева на гръцки означава "петък" оттук и българския вариант - Петка) - Света Петка Търновска.

Петковден, се смята за завършек на есента, а с това и на активния стопански цикъл.

Циганското лято през октомври обаче ще продължи. Синоптиците очакват захлаждане в края на седмицата и сняг в планините в края на месеца.

Имен ден празнуват Петка, Параскева, Парашкева, Петко, Петкана, Пенка, Паро, Парун.

Зимният Петковден е не само празник в чест на светицата - закрилница на децата, но и поставя началото на зимните семейни служби, посветени на покровителя - патрон на рода и семейството.

От този ден започва и периодът на сгледите, на годежите и сватбите.

Петковден бележи и края на стопанските дейности - есенната сеитба и прибирането на реколтата; освобождават се овчарите и ратаите и започва оплождането на домашния добитък (мърляне и овча сватба).

Затова празникът е и на овчарите, а жените раздават питки за здравето на животните.

От Петковден до Димитровден (26 октомври) се забранява домашната работа с вълна; кроенето, шиенето - за да не нападат хищници стадата.

Ако човек носи дреха, скроена през този период, ще се разболее, а след смъртта си ще се превърне във вампир. В някои краища вярват, че св. Петка се явява във вид на змия на онези жени, които не спазват забраните за работа.

В деня на Зимната св. Петка на много места в България правят т. нар. семейна служба (светец или оброк) в чест на стопанина - закрилник на къщата. Месят се обредни хлябове, като най-големият се нарича на св. Петка.

Свещеник ръси светена вода в къщата, прекажда хляба, а цялото семейство трикратно се покланя пред този хляб. Правят се и общоселски събори, на които се коли курбан - ялово животно, и хората сядат на трапезата заедно.

Има задължително месо от жертвените животни и птици, курбан чорба, яхния с праз, сарми от лозови листа. Устройват се тържества - с песни и хорà; а някъде хорàта се наричат сгледни, защото на тях се избират бъдещите съпруги и съпрузи.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.