• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8258
  •  GBP / BGN 2.3126
  •  CHF / BGN 2.0456
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

Р. Петков: Т. Петкова е поела ангажимент за скрита приватизация на ключови елементи от енергийната система

Р. Петков: Т. Петкова е поела ангажимент за скрита приватизация на ключови елементи от енергийната система

/КРОСС/ Осъдителната присъда ще повлияе в драматична степен върху цената на електроенергията в България

С редица свои изяви г-н Плевнелиев постави България в меко казано, деликатно положение в Черноморския регион и в отношенията ни с ключови за нас партньори, каза заместник-председателят на АБВ Румен Петков в интервю за БНР.

„Преди месец в Украйна П. Порошенко каза, че е водил разговори с Росен Плевнелиев за създаването на такава военна структура. Очевидно е, че в Букурещ този въпрос се обсъжда. Видимо е, че Турция се стреми да наложи такава военна структура. Нали нямаме никакво съмнение кой ще я лидира, кой ще я управлява? Да си мислим, че това е някакъв недоразбран превод от чужди изяви ще бъде, най малкото, безотговорно", посочи Петков.

АБВ настоява НС да приеме политическа декларация за позицията на България по евентуално създаване на натовска флотилия в Черно море преди Срещата на върха на Алианса във Варшава през юли: „Много ясно да се даде мандат на участниците от българска страна в предстоящия форум, да имаме една политическа позиция на НС, с която българските институции да се съобразяват и да отстояват в отношенията с нашите стратегически партньори от НАТО и ЕС".

Петков коментира и решението на Арбитражния съд в Женева, според което България ктрябва да плати обезщетение на „Росатом" за произведеното оборудване за АЕЦ „Белене": „Все пак, става дума за 620 млн. евро, тоест 1,3 млрд. лева. Първо, ние сме предупреждавали, че това няма как да ни се размине. Второ, това поставя въпроса за дебат, свързан с бъдещето на нашата ядрена енергетика. Трето, очевидно е, че трябва да се намери решение за изграждане на трето поколение ядрен реактор в Белене. Четвърто, опитите да си самообясняваме как, видите ли, има голям интерес и ние може да препродадем ядрения реактор са неособено сериозни, защото без „Росатом" не можем да направим нищо. Трябва да сме пределно наясно, че неизграждането на нова ядрена мощност от трето поколение при приемливи за държавата и потребителите цени ще бъде катастрофална грешка за развитието на енергийната ни система. Изпълнен съм с подозрение, че в тези 620 млн. евро не са включени средствата, които трябва да платим за отговорното пазене на произведената от нейния производител техника. Мисля, че това ще бъде следващата неприятна телеграма, която ще получим".

„Министър Теменужка Петкова трябва да отговори на обществото как това съдебно решение ще повлияе върху кредита, който БЕХ изтегли малко зад гърба на обществото и НС, в същия порядък - 550 млн. евро, защото ако са верни приказките, че при определени рискови ситуации кредитодателят може сам да вдигне лихвата, ако е вярно, че кредитът може да стане предсрочно изискуем, това означава, че Петкова и нейният екип са поели ангажимент за скрита приватизация на ключови елементи от енергийната система. Осъдителната присъда ще повлияе в драматична степен върху цената на електроенергията в България", заяви Петков.

Петков изтъкна, че ако процесът по изграждане на „Белене" не е бил спрян, единият от реакторите вече е щял да бъде въведен в експоатация.

Стремежът на БСП да избяга от темата за издигане на обща кандидатура с АБВ за президентските избори „създава едно впечатление, че там идеята е да се участва в една кампания, в която резултатът за БСП ще бъде не катастрофален, а просто провал", изтъкна Петков.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.