• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Социалният министър не поема отговорност за преизчисляване на пенсиите

Социалният министър не поема отговорност за преизчисляване на пенсиите

/КРОСС/ Правителството ще търси начини за увеличаване на пенсиите. Това каза пред „Нова телевизия", цитиран от news.bg социалният министър Бисер Петков.

Той коментира въпроса възможно ли е преизчисляване на всички пенсии с думите: "Не мога да се ангажирам с конкретен отговор на този въпрос".

Бисер Петков, който бе и управител на Националния осигурителен институт, изтъкна, че за всяка такава стъпка, след като бъде веднъж реализирана, са необходими средства, за да бъдат изплащани след това пенсиите.

По думите му една такава мярка е скъпа. В момента у нас има около 2 170 000 пенсионери, а изплащаните пенсии превишават 2 600 000. "Веднъж взета тази мярка - трябва да се изплащат тези пенсии", коментира Петков.

По думите му, правителството още в рамките на първите два месеца реализира едно от предизборните си обещания за увеличаване на пенсиите за осигурителен стаж и възраст. От 1-ви юли над 560 хиляди пенсионери са получили увеличение на пенсиите - от 163 лв. на 180 лв. От 1-ви октомври е следващата стъпка, отбеляза той.

Министър Петков открои въпроса с депопулацията на населението у нас. Той отбеляза, че това се случва не само в България, но и в цяла Европа. "Във всички европейски страни населението като цяло намалява, още по-бързо намалява населението в работоспособна възраст", заяви Петков.

Той отбеляза, че навсякъде се обмисля по-пълноценно използване на възможностите на човешкия капитал. Петков заяви, че навсякъде в Европа се обмислят мерки за по-пълноценно използване на капацитета на жените, защото заетостта сред тях е 12% по-малка.

Петков отчете, че в момента има променени реалности на пазара на труда. Реалностите на трудовия пазар се промениха, динамиката е много по-голяма. Много честа е смяната на работодателите от страна на работещите".

Той коментира и скандала с клас „прослужено време" и защо се стигна до него. Според Петков този въпрос никога не е стоял в дневния ред на правителството.

„Не съм участвал на срещата, която вицепремиерът проведе с работодателските организации, поне от моя точка този въпрос не е стоял в дневния ред на правителството", заяви министърът. И допълни, че въпросът неведнъж е поставян от работодателите и от синдикатите, но на този етап няма съгласие.

Петков обясни, че преди тази добавка е била свързана с продължителна работа на едно лице при един работодател, сега смяната на работодатели е доста честа.

Запитан дали и той обмисля модифициране на тази добавка, Петков отговори, че ако този диалог се води в правилния формат - Националния съвет за тристранно сътрудничество, може да се намери взаимно приемливо решение.

„Въпросът настоятелно се поставя от работодателите не от вчера", заяви Петков.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.