• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

П. Петков: Отказът на ВСС да образува дисциплинарни производства срещу Хр. Динев и Б. Бецова е грешно решение

П. Петков: Отказът на ВСС да образува дисциплинарни производства срещу Хр. Динев и Б. Бецова е грешно решение

/КРОСС/ „В България може да бъде образувано наказателно производство по медийни публикации. Не виждам защо по медийни публикации да не може да бъде образувано дисциплинарно производство, още повече, че Висшият съдебен съвет го е правил многократно", каза заместник-министърът на правосъдието Петко Петков в коментар на вчерашното решение на ВСС, с което бе отхвърлено искането на министъра на правосъдието Христо Иванов за образуване на дисциплинарни производства срещу градския прокурор на София Христо Динев и прокурора от СГП Боряна Бецова.

В четвъртък министърът на правосъдието предложи да се образува дисциплинарно производство срещу Христо Динев и Боряна Бецова, за това че чрез назначаване на множество предварителни проверки, удължаването им, преразпределяне на преписката и забавяне при разпределенията умишлено са довели до изтичане на давностния срок за образуване на наказателно производство за документна измама срещу Иван Данов - министър на инвестиционното проектиране в правителството на Пламен Орешарски.

„ВСС вчера взе грешно решение, при това не за първи път", заяви Петков и припомни, че преди време ВСС отказа да образува дисциплинарни производства срещу съдия Владимира Янева по случая „Червеи" и срещу следовател Петьо Петров за уронване престижа на съдебната власт чрез осъществена провокация към подкуп - и двете по искане на министър Христо Иванов.

„В крайна сметка министърът на правосъдието обжалва тези актове на ВСС и спечели и двете дела във Върховния административен съд, след което ВСС бе задължен да образува дисциплинарни производства", каза Петков в интервю за Bulgaria on Air.

По думите на заместник-министър Петков това обаче сега няма как да се случи, тъй като давността да образуване на дисциплинарни производства срещу прокурорите Динев и Бецова е изтекла днес. „Дори при позитивно решение на ВАС, давностният срок за образуване на тези производства вече ще е изтекъл", каза той.
На въпрос какво пазят членовете на ВСС - статуквото или определени личности, Петков отговори, че не желае да коментира мотивите на ВСС за отказа да образува тези дисциплинарни производства. За да бъде образувано едно дисциплинарно производство по предложение на министъра, е достатъчно това предложение да е направено в рамките на давностния срок и в него ясно да са посочени следните обстоятелства - какво, къде и кога е извършено и какво нарушение е осъществено, заяви Петков. „Всички тези предпоставки бяха налице в предложението на министър Иванов, така че отказът на ВСС да образува дисциплинарно производство е грешка."

При вземане на решение дали да се образува дисциплинарно производство ВСС няма право да изследва дали предполагаемото дисциплинарно нарушение е доказано или не, дали предложението е обосновано само с медийни публикации или не. Доказването е предмет на самото дисциплинарно производство, а не на образуването му, обясни Петков.

Аз мога само да приветствам решението на г-н Цацаров да назначи проверка по т. нар. скандал „Яневагейт", тъй като това е правилното и отговорно решение, заяви заместник-министърът на правосъдието на въпрос на водещите. Вече няколко подобни скандала са разтърсвали страната ни преди време и обичайната реакция на прокуратурата се ограничи до това само да провери дали записите са законни или не, и ако не са - не се занимава по-нататък с този случай. „Фактът, че прокуратурата в този случай се готви да провери съдържанието на разговорите, е показателен. Мисля, че за българската прокуратура това е прецедент и това е похвално, защото ако съдържанието на тези разговори се докаже, а то вече беше потвърдено от единия от участниците и до момента не е отречено от другия, в съдържанието на тези разговори има страшни неща."

Образуването на проверка от главният прокурор по записите е отговорен ход, обобщи Петков. Също така сега трябва отговорно да се покаже, че главният прокурор по никакъв начин не оказва влияние върху тази проверка, защото това е очакването на обществото. Не бива никое от лицата, чиито имена се съобщават в тези записи да осъществява влиянието на проекта.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.