• 12 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Р. Петков: Да направим МФ Министерство на финансите и вътрешните работи

Р. Петков: Да направим МФ Министерство на финансите и вътрешните работи

/КРОСС/ Водеща: Румен Петков - бивш министър на вътрешните работи, заместник-председател на АБВ, шеф на предизборния щаб на партията. За много неща ще си говорим, да започнем обаче от полицейските протести.

Румен Петков: Все пак да започнем - все пак днес е Мъжка задушница, да започнем с почит към хилядите жертви, които България даде в Балканската, в Междусъюзническата, в Първата световна война. Защото в такива дни на почит е редно да се обръщаме към националното си достойнство, към силата на българския характер, към българската държавност.
Водеща: Прав сте.
Водещ: Те изглеждат отслабени обаче напоследък.
Румен Петков: За съжаление.
Водеща: Да, обаче на фона на протестите, които виждаме, контекстът изглежда по не особено приемлив начин.
Водещ: Да започнем директно от това - подкрепяте ли това, което се случва като протест в системата?
Румен Петков: Аз бих подредил нещата по друг начин. Върл противник съм на поднасяните по такъв начин решения. Това е консервативна система...
Водеща: По такъв начин - имате предвид изведнъж, през медиите, както се случи?
Румен Петков: Да. Има хиляди форми на диалог с ръководните кадри, със синдикалните структури, със служителите по звена, които очевидно не са проведени. Второ - убеден противник съм на деморализацията на системата. Тя в немалка степен в последните години беше демотивирана. С такива стъпки, с определения като „От гробища не чакаме помощ отвътре" - да кажеш, че МВР е „гробище", да кажеш, че Агенцията за национална сигурност е „гробище", да кажеш, че Министерството на отбраната е „гробище"...
Водеща: Цитирате министъра на финансите.
Румен Петков: На финансите - приживе, класик, разбира се. Това е цинизъм, който не бива да остава по този начин в обществото. И категорично не приемам да насаждаме омраза срещу една или друга гилдия. Защото днес ще накараме хората да мразят полицаите, утре ще ги накараме... години наред ги караме да мразят съдиите и прокурорите. Като се случи нещо, не дай Боже, с човешко здраве, ги караме да мразят лекарите и ставаме общество на омразата.
Водеща: То дали става дума за омраза и за такива емоционални категории, при положение, че хората...
Румен Петков: Вие виждате във форумите какво става.
Водеща: ... просто не виждат резултатността, ефекта от работата на МВР. Вие знаете по-добре от нас, когато човек се сблъсква с някакъв тип престъпление - дали ще му разбият къщата или ще му откраднат колата, или ще му откраднат чантата, или каквото и да се случи - не вижда ефекта като че ли.
Румен Петков: На времето на баща ми - светла му памет - му откраднаха двете кокошки. За него това беше престъплението на века, и няма как да е по друг начин. когато внушаваме...
Водеща: Да, нормално е. На хората по селата, дето им крадат зимнината, е престъплението на годината, защото ги оставят без храна за цялата зима.
Румен Петков: Да, така е, така е. Само че ние не се връщаме на въпроса с колко гориво разполага колата и тя има ли възможност да мине през селото през нощта. Ние не се връщаме на въпроса как е обезпечено районното полицейско управление, ние не се връщаме на въпроса за техниката, с която разполагат служителите, ние не поглеждаме в дълбочина факта, че 93-94% от бюджета на МВР е за заплати, а атакуваме служителя. Не така.
Водещ: Добре, все пак аз не разбрах...
Водеща: Не, не, атакува се и политиката, и начина, по който е структурирана изобщо системата.
Румен Петков: Това са два различни въпроса.
Водеща: Ето, много хора казват: 1 милиард годишно, всяка година. Къде са тези пари и защо при 1 милиард, 95% отиват за заплати, 5% за всичко останало? Това е всъщност проблемът, или не е?
Румен Петков: Това е един от проблемите. За мен няма никакво съмнение, че трябва да бъде направено - и ние започнахме да мислим още 2006 г. по въпроса - преструктуриране. Защото имаме райони, в които съставът не е пипан от `80-те години, като брой имам предвид. Ние имаме райони, в които динамиката на престъпността е много по-различна с тази в София и в големите градове, общо казано. Това е един тип необходимо преструктуриране. И сега всички, които правят оценка на полицаите... Това структуриране не може да бъде направено механично, т.е. да ги преместим от тази областна дирекция в другата областна дирекция - това трябва да стане с времето, за да няма катаклизми. Разбира се, че това преструктуриране вече се прави на администрация и на служители на терен. Една немалка част от договорите са подготвени и аз не я виждам тази драма защо трябва да /.../
Водеща: Има ли риск обаче сега, има ли риск в тази ситуация да се спре всякаква реформа, всичко да се спре? Защото още първия ден Борисов се отказа от някои от идеите?
Румен Петков: Като говорим за бюджетирането, да се върнем примерно четири години и половина по-назад, когато службите, свързани с бедствията и авариите, се върнаха в МВР. Техният бюджет къде отиде?
Водеща: Къде отиде?
Румен Петков: Интересен въпрос. Когато върнахме БОП в МВР, неговият бюджет къде отиде?
Водеща: Т.е. вие сте математик - няма 2+2, а си остава 2.
Румен Петков: Няма 2+2. И сега изведнъж изсипваме всичко, че видите ли, не така. Е, разбира се, че не така. Но това, което се направи, е гавра със служителите. Аз...
Водещ: И все пак, г-н Петков...
Румен Петков: Извинявам се само. Не знам дали си даваме сметка, че сега ще бъде поредната вълна на напускания и тя трябва да бъде спряна.
Водеща: Е тя върви вече.
Румен Петков: Аз се обръщам към служителите - недейте, вие сте хора на честта и на дълга. Министри се сменят, както се казва, аз съм живият пример, най-простият пример. Останете в системата. Ще излязат тези с 15-20 години стаж, ще излязат най-подготвените, ще излязат най-добрите. Това е най-страшното в случая.
Водеща: Т.е. вашата прогноза е какво - обезкървява се системата?
Водещ: /.../
Румен Петков: И тогава деморализацията ще стане необратима.
Водещ: Само не разбрах вашето мнение по въпроса - дали това бе начинът. Като че ли всички са категорично на едно мнение, че има нужда от реформа в системата, че това е факт.
Румен Петков: Вън от съмнение.
Водещ: Въпросът ми към вас още в началото на разговора бе дали подкрепяте формата на това недоволство, която изразиха. Трябваше ли по този начин да бъде показано? В крайна сметка, /.../ най-точно.
Румен Петков: Разбирам служителите. Не съм убеден, че това е начинът, но мисля, че те бяха поставени без избор, защото с тях никой не говори. На тях от медиите им се обяснява - единият обяснява, че са „гробище", другият обяснява да напуснат всички, „Веднага освободете тези 2 хиляди души, дето са си подписали рапортите". Като са те изправили...
Водеща: Някои каза, че и 10 000 души да си тръгнат, не е проблем за системата - имаше и такива изказвания. Защо, г-н Петков...
Румен Петков: Аз не знам кой е този някой и се радвам, че не го знам, иначе ще бъда циничен в изказа си относно него.
Водеща: Мисля, че ген. Атанасов го каза - че дори и 10 хиляди да си тръгнат, просто реформа ще бъде направена и МВР ще си продължи напред.
Румен Петков: /.../
Водеща: На фона на твърденията за твърде раздут щат.
Румен Петков: Не, не, това е абсурдно.
Водещ: Смятате ли, че е раздут щатът всъщност?
Водеща: Друг е въпросът дали на служители или на чиновници.
Румен Петков: На служителите на полицията, които утре имат празник, и им желая действително на този празник да се съобразят първо с държавността - да защитят интереса си, но първо да се съобразят с държавността и институционализма. Не мисля, че съставът трябва да бъде пипан. Вижте, има достатъчно като комплект в директорите.
Водеща: А чиновниците?
Румен Петков: Трябва да ви кажа, че под формата на чиновници от министерството беше извадена дирекцията „БМВ" - печелившо звено. По мое време БМВ са купили няколко стотин автомобила на МВР, техника, която е извън този бюджет, за който говорим. Какво стана с тая фирма? Да не би пък някой да я приватизира и ние с вас да не сме разбрали?
Водеща: Какво стана с тая фирма?
Румен Петков: Ами питам.
Водеща: Не знаете.
Румен Петков: Сега казват, дайте да извадим личните документи. После ще кажат, дайте да извадим почивните станции. Ами, толкова много ли даваме на тия служители? Всъщност вие къде ще правите Нова година?
Водеща: Никакви планове нямаме засега.
Водещ: Още не сме планирали.
Румен Петков: Да, но ама само че вие, за разлика от тях, планирате. Те не планират, защото им казват: на 31-ви ще си дежурен. Ние на 15 септември си водим...
Водеща: Вижте, чакайте, никой не отрича...
Румен Петков: Не, не, не, недейте. Затова чакаме.
Водеща: Никой не отрича, не, никой не отрича, че една голяма част от служителите наистина работят съвестно. Никой не отрича техния принос.
Румен Петков: Голяма част от служителите са честни и почтени хора.
Водеща: Проблемът е, че техните усилия и труд потъват в една нереформирана система, която хем гълта пари, хем не дава ефект.
Румен Петков: Не дава нужния ефект.
Водеща: Това е проблемът.
Румен Петков: Не дава нужния ефект.
Водещ: Очаквано.
Водеща: И един от големите проблеми, който е в момента...
Румен Петков: Да, очаквано.
Водеща: ... който аз виждам, е, че тези съвестни хора, които наистина работят, ще трябва след този протест, след обществената реакция, след форумите, след думите на политиците, те ще трябва да изправят глави и да се върнат на работа. Ето това аз много не го виждам как точно ще се случи. Усмихвате ли се?
Румен Петков: Е аз затова говоря за деморализация.
Водеща: Усмихвате се.
Румен Петков: Не, не се усмихвам. Боли ме повече от вас, уверявам ви. Не се усмихвам.
Водеща: Сигурно.
Румен Петков: Аз затова говоря за деморализацията, защото и медиите, и ние, гражданите, когато участваме във форумите, особено политиците, когато заявяваме позиция, трябва да си даваме сметка, че има утре и че на тези служители утре пак ще искаме да разчитаме като общество и държава.
Водещ: Има деморализация и вътре в системата, г-н Петков.
Румен Петков: Има, разбира се, за съжаление.
Водещ: Не може този обществен образ, който се е създал...
Румен Петков: Който създаваме.
Водещ: ... у хората да е изцяло грешен, не може изцяло да го създаваме ние, не може само медии и политици да създадат образа на българския полицай и да бъде толкова негативен. Аз не си спомням при протести, г-н Петков, независимо на кой бранш и по каква причина, широкото обществено мнение да е било толкова едностранчиво. Хората не приемат този протест.
Водеща: Да се сравнява протеста с мутренско погребение - извинявам се, грозни са думите, но това се случи. Да се твърди, че част от полицаите...
Водещ: Да, обществото не подкрепят.
Водеща: ... са се държали като футболни хулигани. Има го...
Водещ: Голяма част от полицаите, между другото - ти каза футболни хулигани - аз последните 10 години съм бил на много от така наречените „рискови мачове", знаете за какво говоря...
Румен Петков: Да.
Водещ: голяма част от служителите на МВР изглеждат като хора, които определено не са в добра физическа форма. Обществото няма доверие на тази структура - хора, които не могат да се затичат при проблемна ситуация.
Румен Петков: Първо, аз не мисля, че са голяма част. Второ, вие поставяте уместен въпрос, за подготовката.
Водещ: Подготовката.
Румен Петков: Подготовката и предподготовката. Защото на това се отделя, за съжаление, наистина малко внимание.
Водещ: А защо?
Румен Петков: Но пак казвам - не споделям тезата за това, че в голямата си част те са хора във физически недобра кондиция, да го кажем. Ами, имало е различни периоди от време... Аз не искам да се връщам назад, аз предпочитам да търсим решенията, отколкото да започваме „Абе, знаете ли как беше на времето?". Това не е конструктивен подход. Аз мисля, че усилията сега трябва да бъдат съсредоточени първо върху възстановяването на диалога между ръководството на министерството и служителите общо казано. Ако това не се направи, ще се скъса тази нишка на доверие и пак казвам, деморализацията ще добие трудно обратими последици.
Водеща: Смятате ли, че има сценарии? Защо, имате ли обяснение защо... За реформа в сектора за сигурност се говори много отдавна. И министър Калфин, който е представител на АБВ, ядоса полицаите с идеите за въвеждане на възраст за пенсиониране. Защо този протест избухна толкова бурно, толкова стихийно, за разлика от предишните? Помните - пушиха пред министерството, пиха вода, някак си всичко беше тихо и кротко. Сега провиждате ли сценарии? Или ако няма сценарии, то в последствие възможно ли е някой да се възползва от вероятно справедливия протест на голяма част от сектора?
Румен Петков: Първо трябва да кажем, че министър Калфин имаше практически ежедневен диалог със синдикатите в МВР, поне...
Водеща: Дадох го като пример само за нещо, което така или иначе е разбунвало системата, но по този начин като днес.
Водещ: Не е водило до този краен резултат.
Румен Петков: Защото имаше диалог и защото се търсеше решение, и защото се предлагаха варианти, защото се търсеше допирна точка. Сега, с цялото ми уважение към министъра на финансите, въпреки някои негови, меко казано, неразумни фрази, ако той е човекът, който може да реформира МВР...30-те години е било Министерство на здравето и вътрешните работи. Ами, да го направи Министерство на финансите и вътрешните работи, да поверим на... Защото само той говори за необходимите реформи, и то със завидна, респектираща компетентност. Ами, да го направи Министерство на финансите и вътрешните работи.
Водеща: Казвате, че финансовия министър изземва функциите на министъра на вътрешните работи.
Румен Петков: Волно или неволно - да. Аз не съм чул ясна, категорична, убедителна позиция от министър Бъчварова, и не е редно така. И същевременно искам да кажа, че главният секретар на министерството беше до служителите, защото той им каза: „Да, ние протестираме, но сме на работа, ние пазим обществения ред". Така се прави в такива случаи. Лесното е да отидеш в тишината на кабинета и вън - каквото ще да става. Това не е решение.
Водеща: Добре де, от това, което вие в момента казвате, Бъчварова е виновна - не води диалог, оставила е някой да й изземе функциите. В същото време...
Румен Петков: Не, аз не казвам „Бъчварова е виновна". Тя може би полага своите усилия да намери решение на проблема, но според мен бърка в подхода.
Водещ: А кой тогава?
Румен Петков: Вижте, най-лесното е да...
Водещ: Финансовият министър?
Румен Петков: Е на него сигурно му е дадена рамка, той не е самодеец, той не работи в Министерството на финансите от оня ден.
Водеща: Доста са атаките срещу министър Бъчварова.
Румен Петков: Понеже казвате има ли сценарии...
Водеща: Да.
Румен Петков: Аз по принцип не съм човек, който затъва в конспиративни разсъждения, и ги отхвърлям априори. Но в случая имаме в рамките на четири дни обявление, че вдигаме цената на винетките с 20%, обявление, че вдигаме цената на цигарите - петилетката за две години. Ние, вместо за четири години да вдигнем еди-колко си ДДС - не пуша от седем години, не ме интересува въпроса в личен план - ще го вдигнем за две. Обявление, че ще цапардосаме стотина хиляди служители - това са МВР, Министерство на отбраната, Агенция за национална сигурност, Министерство на отбраната, разбира се, с всичките си структури и звена. Не се прави така. Така държавата в продължение на една година в голяма степен възстанови образа си на стабилност в институциите и на стабилно развитие, не бързо, не динамично, както... но на стабилност. Сега за четири дена да удариш обществото с четири такива новини...
Водеща: Т.е. проблемът идва отвътре, от недрата на властта, или става дума за външен натиск, външна атака и чужд сценарии, г-н Петков?
Румен Петков: Не мисля, че е чужд сценарият. Аз не мисля, че в момента стои под въпрос кабинетът. Не мисля, че стои под въпрос форматът, който е излъчил кабинетът, но се правят неща, които първо не така, не по този начин, и второ - това са неща, които се правят след много сериозна дискусия. Дадохте пример с министър Калфин - една тежка социална и пенсионна реформа, но тя получи и обществена, и политическа подкрепа, точно защото беше обговаряна всеки ден със синдикатите, с работодателите, и се намираха трудни решения, но се намираха. Сега не можеш да изненадаш 60 хиляди души от който и да е екран сутринта и да си мислиш, че половината от тях ще изпаднат в бурни аплодисменти - няма как да стане.
Водеща: Аз ви питам дори и като цяло, за цялостен план за дестабилизация. Защото виждате какво се случва с хакерските атаки, с атаката срещу Алексей Петров - стреляха по него с гранатомети, сега с полицейските протести, които странно, изведнъж избуяха. Някои виждат ръката на... Гроздан Караджов, който ще влезе след секунди в студиото, той директно си го написа във Фейсбук: „Медиите на „КОЙ?" провокират полицейските протести". Смятате ли, че има такава връзка, смятате ли, че...
Водещ: Че имат политически сценарии тези събития.
Водеща: Политически сценарии, интереси на ДПС например?
Румен Петков: Не мисля. И който се опитва да яхне протеста на правоохранителните служители, ще направи груба грешка в личен план политически, ще направи и държавническа грешка. В случая няма политика. Вие виждате, че не са поставили и едно политическо искане. Заслужава си да се отбележи, че нито един от протестиращите служители не е говорил за оставка, за ново ръководство, за такива неща. Просто не бива да се подминават тия неща. Стремежът да се политизира въпроса не е уместен, защото няма такъв генезис.
Водеща: Знаете, че тази теза има много говорители през тая седмица, нали така? Включително и въпросът защо след като вече бяха анонсирани отстъпки от първоначално заявената реформа, полицаите не отстъпват. Защо този път?
Румен Петков: Защото това не се обговаря с тях по подходящия начин. те не са убедени, че след два месеца няма някой крупен наш интелектуалец отново да постави въпроса за... Ние говорим за екстри на полицаите. Това са компенсации. Да не мислят по този начин. Тези хора са направили своя тежък избор да служат на държава и общество и ако се погледне, ще се види, че почти няма държава - говоря за демократичните, за европейките държави, за САЩ - в която да няма ангажименти на държавата към служителите. Това са компенсации, които те...
Водещ: Не мисля, че някой иска да нямат такива.
Водеща: Разбира се, че трябва да има компенсации.
Водещ: Въпросът е да се рамкират, да се категоризират може би по-добре.
Румен Петков: Разбира се, че трябва да се категоризират.
Водещ: Говорим за това.
Румен Петков: Разбира се, че трябва да се категоризират.
Водеща: Последен въпрос от мен. Споменах Алексей Петров. Вашият и професионален път по странен начин се преплете с неговия покрай онази среща на „Спартак" и неговото осветляване тогава като секретен сътрудник. Имате ли обяснение, какво беше това с тая стрелба посред бял ден в София срещу Алексей Петров?
Румен Петков: Нямам информация, за да мога да го коментирам.
Водеща: Нищо повече не можете да кажете по това? Беше ли провокация някакъв тип, или някой наистина искаше да го убие, или някой нещо подсказа на други хора, или какво?
Румен Петков: Вероятно не може да бъде изключен провокативният елемент, но очевидно не става дума за шеги и закачки.

 

Румен Петков, зам.-председател на АБВ

Нова телевизия, „Събуди се"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Долу измекярите от АБВ!

Няма по светъл празник в световната история от деня, в който избухва Октомрийската революция, която показа на света пътя за освобождаването от тиранията и диктатурата на богатите и направи равноправието и солидарността начин на живот сред хората. Да пребъде във вековете великото й дело, което няма да угасне дори и при сегашната фашистка диктатура в България. Напред другари смело да браним нашто велико дело!

07.11.2015 21:27:42

Синдикална Федерация на Служителите в МВР

Не се подвеждайте по медийните провокации! Никой срещу никого няма да застава! Полицаи, пожарникари, спасители, военни, надзиратели, народ … Всички сега сме едно! Никой няма да излезе срещу колегата си или срещу народа и държавата си, които сме се заклели да защитаваме и пазим! Медиите за пореден път се опитват да си играят, но тази игра е „опасна“! Тук не е мястото за вашите „лъжливи и подмолни сензации на всяка цена “ ! Не е времето да ни провокирате! Не си играйте с огъня ! Синдикална Федерация на Служителите в МВР

07.11.2015 20:14:47

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.