• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Румен Петков: АБВ е гарант, че няма да бъдат изразходени повече от 14 милиарда

Румен Петков: АБВ е гарант, че няма да бъдат изразходени повече от 14 милиарда

/КРОСС/ Водещ: Знаете, вчера лидерът на АБВ Георги Първанов каза, че ще постави на обсъждане своята оставка пред колегите си от ръководството на АБВ заради това, че парламентарната група на АБВ гласува заема от 16 млрд. лв., въпреки решението да не се гласува. Ексклузивно наш гост е Румен Петков, заместник-председател на партията. Здравейте, г-н Петков. Вие идвате сега от заседание на ръководството, така да го кажем най-просто. 

Румен Петков: Да, на Изпълнителния съвет, съвместно с парламентарната група.

Водещ: Така. Беше там и г-н Първанов?
Румен Петков: Беше, разбира се.

Водещ: Има ли някакво решение на неговата заявка, че ще подаде оставка от този съвет?
Румен Петков: Не. Аз считам, че е очевидно за обществото, че това му действие ще бъде отхвърлено, няма да бъде приета оставката му. Това е достатъчно императивно казано и от членовете на парламентарната група, и от членовете на Изпълнителния съвет.

Водещ: Тоест темата оставка на Първанов е неактуална?
Румен Петков: Аз не мога да говоря от негово име. Сигурно, той е почтен, той е редовен човек и сигурно ще постави този въпрос пред Националния съвет, който ще заседава вероятно непосредствено след празниците.

Водещ: А не през април, както каза?
Румен Петков: През април ще направим национална конференция, национален съвет, той трябва да свика конференцията, пред която аз считам, че стои една много сериозна задача - старта на подготовката ни за избори на местни органи на самоуправление.

Водещ: Добре, а г-н Първанов изрази ли все пак твърдото си решение да подаде оставка?
Румен Петков: Вижте, аз не бих искал да влизаме повече в тази тема. Той заяви позицията си, всеки от нас също е заявил много категорично, много убедено и с много сериозни мотиви - не приема това му решение. Аз се надявам, че той ще се вслуша в нас.

Водещ: Добре. А какво ви каза той, все пак това, което каза пред обществото, беше много ясно, за гласуването на парламентарната група. Освен това аз гледах едни репортажи на колегите от новините, с внушението, че вие сте били в парламента и вие сте всъщност двигателят на промяната на позицията на АБВ да гласуват за този заем от 16 милиарда.
Румен Петков: Аз бях в Народното събрание. Там бяхме и тримата заместници на президента Първанов - и аз, и г-н Калфин, и разбира се председателят на парламентарната група проф. Борисов. Аз бих искал обаче да ви подаря една мартеничка в началото на разговора ни. Тя е направена от нашите младежи във Велико Търново, с един много истински надпис: „Бели небесни мечти, червени блестящи лъчи, утринно слънце изгрява, ново начало ти дава". Заповядайте. Аз много се надявам, че това ново начало в българската левица, каквато е АБВ, ще укрепи своите позиции и ще участва убедително в предстоящите местни избори.

Водещ: Добре, обяснете все пак промяната на парламентарната група.
Румен Петков: Аз бих искал да кажа няколко думи по повод на промяната. Проф. Борисов на заседанието на Председателския съвет много ултимативно е поставил и категорично въпроса за необходимостта от редукцията в дълга. Вие в началото казахте, че сме гласували дълг от 16 милиарда. От парламентарната трибуна министърът на финансите Горанов декларира, че редуцира дълга с 2 милиарда.

Водещ: Защо не гласувахте 14 млрд. лв. огава?
Румен Петков: Защото обясниха парламентаристите, че това е много сложна процедура на изтегляне на ратификационното споразумение, на повторното му внасяне и така. Аз все пак считам, че една такава декларация от страна на министъра на финансите от името на правителството, защото той не говори от свое име, е много сериозна гаранция, че АБВ съумя да редуцира тези 2 млрд. лв. дълг и всъщност, това го казаха след това и някои от лидерите на парламентарните групи.

Водещ: Тук Първанов казва: вие му вярвате, аз не му вярвам, след като са гласувани 16 милиарда нищо не пречи да бъдат изтеглени 16 милиарда.
Румен Петков: За съжаление, президентът има своите основания за недоверие. Тук трябва да кажа, че тези предложения, които той направи на днешното ни заседание бяха и в тази посока - да се разработят конкретни механизми за контрол, както по тегленето на кредита, което, впрочем, става с решение на парламента с гласуването на следващите бюджети. Тази година вече в бюджета е решено да се теглят 7 млрд. лв. за покриването на дълг плюс 2,5 млрд. лв. за дефицитите, което всъщност означава, че вече 9,5 млрд. лв. и близо Народното събрание е решило да изтегли като кредит. Но точно тази радикална промяна в позицията на правителството, гаранциите, които бяха дадени...

Водещ: Какви са, да - това е една дума, г-н Петков? И аз мога да ви кажа: няма да са 16 млрд. лв., ще са 14 милиарда.
Румен Петков: Аз все си мисля, че в българския политически живот би трябвало такъв тип ангажименти да се изпълняват.

Водещ: Да, би трябвало.
Румен Петков: Аз не мисля, че правителството си позволи да излъже по този начин. Аз не мисля, че която и да е политически сила може да си позволи да излъже по този начин, защото това ще означава нейният край. В този ред на мисли считам, че...

Водещ: Какъв край, г-н Петков, правителството какъв край ще има като виждате ли вие - той има повече хора на власт отколкото опозицията. Всички са във властта. Една „Атака" и част от БСП и частичка от БСП са някаква опозиция. Няма край тук.
Румен Петков: Физиономията на АБВ не може да бъде вписана в този креслив хор на БСП и на „Атака", още повече, че самата „Атака" развива едни тези за този дълг, които са абсурдни - че той се взима за въоръжаване, че едва ли не с този дълг ще се купува тежка техника, която ще бъде насочена срещу Русия. Това са абсурдни твърдения.

Водещ: Аз имах предвид друго - защо смятате, че може едно неизпълнено обещание да доведе до край едно правителство, което винаги във важни моменти разчита на подкрепата и на ДПС и на Български демократичен център (БДЦ). Какъв е проблемът?
Румен Петков: Не мисля, че при положение, че това правителство си позволи да излъже и отида към тегленето на 16 млрд. лв. - то може да оцелее. Не мисля, че ако се изтегли лев повече, още повече финансовият министър много декларативно каза: минимум 2 милиарда. Вземете, не ви е проблем да вземете, стенограмата от Народното събрание.

Водещ: Не, аз това го слушах и преди, още от, и там го чух /.../.
Румен Петков: АБВ трябва да е гарантът.

Водещ: АБВ гарантира, че вчера не сте гласували 16, а 14 милиарда?
Румен Петков: АБВ гарантира, че няма да се разходват повече от 14 милиарда.

Водещ: Ще ви държим отговорни, г-н Петков.
Румен Петков: Чрез своя вицепремиер Ивайло Калфин и чрез нашата парламентарна група. Затова и президентът днес постави задачата да бъдат разработени конкретни механизми за контрол. Тези механизми ще бъдат представени на парламента, първо.

Водещ: Добре, голяма тежест поехте, ще ви държим отговорни да знаете.
Румен Петков: Второ - трябва дебело да подчертая, че ние не приемаме този подход на ГЕРБ. Ние ще предложим да има много по-ефективни механизми на взаимодействие. Трябва да се носи отговорност за начина, по който се предлагат определени решения. Това е стратегическо решение, то не може парламентът да бъде замерян с него и да се очаква адекватно действие, адекватно решение в последния момент, да не кажа след последния момент. Така че ние ще направим една серия от предложения, които, разбира се, ще разгледаме и преди това на заседание на Националния съвет, които да дадат друго усещане за парламентаризъм и друго усещане за правене на политика.

Водещ: Аз се чудя, обаче вие като сте едно управляващо мнозинство как се разбирате? Вчера нали видяхте останалите съуправляващи. Радан Кънев и Валери Симеонов с каква радост реагираха на оставката на Георги Първанов. Как ще продължите да работите оттук нататък?
Румен Петков: Сигурно някой би се зарадвал на оттеглянето на г-н Първанов, но аз продължавам да съм убеден, че той е необходим не просто на АБВ и със своя опит и със своето участие на активната политика на България през последните 25 години мисля, че той е човек, който може да бъде много полезен. Още повече, че в такава тежка ситуация, в която се намираме днес, още повече при такива действия, които и на предходното правителство, които ни поставиха в едни доста особени отношения с Русия и мисля, че резервът, инструментите, политическото влияние, което има президентът Първанов могат да ни бъдат от голяма полза, говоря като държава и общество, разбира се, и ако политическа партия АБВ.

Водещ: Добре, това е безспорно. Въпросът е сега, ако се наложи да избирате между това да останете във властта или да имате за лидер Георги Първанов, ако той сметне, че това е крайно неправилно решение, иска да се оттеглите от властта какво ще предпочете АБВ - властта или Първанов?
Румен Петков: Трябва да е ясно, че за нас участието във властта не е самоцел. Ние ще предложим цялостен социален пакет, който ако не бъде приет нямаме сериозни основания да продължил участието си в изпълнителната власт. Ние ще предложим конкретни мерки в сферата на икономиката с конкретни инвестиционни проекти и решения, които да създадат друго лице на българската икономика, който да създадат друг атмосферен климат, друго усещане за развитие на страната, защото виждаме, че планираме дефицити през следващата и през по-следващата година в порядъка на 2-2,5%. Т.е. не може от едната страна да имаш инвестиционен проект, както „Белене", с който ти си гарантираш инвестиция в порядъка на 10 милиарда и повече, и от другата страна...

Водещ: Как си гарантираш?
Румен Петков: През има заявен чуждестранен инвеститорски интерес.

Водещ: Сериозен ли е той?
Румен Петков: Правителството нека да се види с тези, които са го заявили.

Водещ: Защото /.../ каза, че не и звучат сериозно тези хора. Аз си спомням един разговор. беше тук мой гост.
Румен Петков: Аз не мога да оценявам хората като несериозни или сериозни без да съм ги видял, без да съм разговарял с тях и не мисля, че без да е проведен такъв разговор могат да се правят генерални оценки, защото това продължава...

Водещ: „Белене" може ли да бъде цената за оставането ви във властта?
Румен Петков: Пак казвам: за нас участието във властта не е самоцел, но във всички случаи правителството трябва да проведе разговори с потенциалните инвеститори, защото в моя разговор с проф. Атанас Тасев аз останах с впечатлението, че те декларират две неща: първо, че не търсят държавен заем, не търсят държавни гаранции за инвестицията, която ще направят и второ - че не поставят въпроса за изкупуване на енергия от бъдещата атомна мощност от „Белене". Това са две неща, които са изключително солидни и ако те могат да бъдат мотивирани, обяснени, аргументирани мисля, че ние по никой начин не трябва да отлагаме повече изграждането на „Белене", защото говорих със сериозни специалисти. Те са убедени, че ако ние в следващите месеци не преминем към изграждането на нова ядрена мощност след 10 години излизаме извън играта.

Водещ: Добре. Сега искам към една друга тема, която ми се струва много важна и да се възползвам от вашата експертиза на човек, който е бил вътрешен министър - имате ли някакво обяснение защо зачестиха убийствата? Напоследък много убийства, нали?
Румен Петков: Не бих могъл да дам отговор на този въпрос.

Водещ: А смутен ли сте?
Румен Петков: Да, но във всички случаи криминогенната обстановка в страната се нуждае от много силни, активни действия на МВР и на Агенцията за национална сигурност. Това не бива да продължава, защото то от една страна носи усещане за несигурност вътре в страната у българските граждани и от друга страна - не бива да имаме илюзии, че поставя редица въпроси и пред нашите партньори.

Водещ: Вашите парламентарна група на какво мнение е - трябва ли да има промени по върховете на МВР и

ДАНС?
Румен Петков: Аз не мисля, че това е въпрос, който стои пред нашата парламентарна група.

Водещ: Защо?
Румен Петков: По-скоро това е въпрос, който стои пред изпълнителната власт.

Водещ: Нали сте съуправляващи.
Румен Петков: Той трябва да бъде решен по най-бързия начин. В крайна сметка...

Водещ: Вашите предложения, ако ви попитат?
Румен Петков: Ако ни попитат ще съберем парламентарната група. Ние не сме го обсъждали и аз не бих поел ангажимента да говоря от името на нашите народни представители.

Водещ: За вас няма значение в случая кой-кой управлява тези структури?
Румен Петков: Аз бих казал, че няма значение, но действително този въпрос се нуждаел от много сериозен и откровен разговор, за да се намери решение, което няма да бъде конюнктурно и решение, което няма да бъде мотивирано от лични емоции или от лични разбирания и решения. Решение, което ще отговаря на интереса на българското общество и държава.

Водещ: На финала - вие разбрахте ли каква е била целта на операция, разработка или както там се казва „Червеи"? можете ли с едно изречение да формулирате какво се е случило?
Румен Петков: Трябва да кажа, че за съжаление институциите тук са в дълг пред обществото. Мисля, че адекватната реакция беше от страна на прокуратурата, но обществото трябва да има яснота. Аз го казах още първият ден: кой е заявителят, какви са мотивите и какъв обемът на работата? Т.е. да е ясно - заявителите е този, имаме такива мотиви, работено е по тези лица, работено е по тези системи.

Водещ: Вашето обяснение, какво е от всичко, което видяхте - изтекоха данни, говори Бойко Рашков? Много нещо се показаха.
Румен Петков: Аз бих искал вътрешният министър да направи една много сериозна цялостна проверка и може би, не толкова той, а на технологията на ползването на специални средства и на достъпа до информация в информационните масиви на МВР за целия този период и на МВР и на ДАНС. Това нещо не се ли направи ние няма да убедим обществото, че за нас първият въпрос е сигурността на гражданите, на институциите и няма да убедим обществото, че държавните институции са готови на такива парливи въпроси. Затова нашето настояване винаги е било в тази посока.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.