• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Да се търсят начини за увеличаване на всички пенсии, предлага шефът на НОИ

Да се търсят начини за увеличаване на всички пенсии, предлага шефът на НОИ

/КРОСС/Изолираното увеличаване само на минималната пенсия не е добра политика. Това мнение изрази в ефира на БНР управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков. Според него подобно увеличение ще доведе до нарушаване на принципа на справедливост в осигурителната система, защото се нарушава основният принцип за осигурителния принос в системата.

Петков смята, че по-смилена политика е да се търсят източници и ресурси за общо увеличаване на всички пенсии.

Припомняме, че патриотите предложиха минималната пенсия да бъде увеличена на 300 лева. Редица икономисти и политици, включително и премиерът в оставка Бойко Борисов, определиха подобно предложение за популистко.

Бисер Петков отбеляза, че в приетия бюджет на общественото осигуряване за догодина вече има признаци за стабилизиране на пенсионната система. За пръв път от доста години насам ръстът на приходите от осигурителни вноски в бюджета на ДОО превишавала около два пъти абсолютния прираст на разходите.

По думите на Петков за следващата година субсидията за покриване на дефицита е с около 320 млн. по-малко от бюджета за тази година.

100 осигурени лица през 2015 г. са издържали 77 пенсионери. Според Бисер Петков този системен коефициент на зависимост не е добър. Той очаква през следващите няколко години това съотношение да остане на сегашното ниво, а през 2021-2022 г. да достигне най-ниските си и най-неблагоприятни за системата нива - около 84 пенсионери ще се падат на около 100 работещи. Петков предупреди, че след това е средносрочен и дългосрочен период това съотношение ще се влошава. Броят на пенсионерите щял да изпреварва този на работещите.

Той коментира също, че НОИ има доста ограничени възможности да влияе на проблема с инвалидните пенсии, макар че той често се адресира до института.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

мИтоди от ГЕРБ

Като искат увеличение на минималната пенсия ще им гласуваме закон срещу комунизма. Като искат увеличение на всички пенсии, ще им гласуваме премахване на пенсиите на ДС.

05.12.2016 17:12:29

Анонимен

А защо не го предложи, когато се приемаше бюджета ?! ДЕМАГОЗИ !

05.12.2016 09:38:10

2010 BG dreams

https://news.bg/politics/poiskaha-namalyavane-pensiite-na-agentite-na-ds.html Поискаха намаляване пенсиите на агентите на ДС Автор: Диляна Панайотова 04.11.2010 16:39:49 Парламентарната Комисия по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите единодушно прехвърли въпроса за пенсиите на бившите служители на Държавна сигурност на Социалната комисия в парламента. Единодушно депутатите в комисията гласуваха Социалната комисия да вземе решение по въпроса. Днес комисията разгледа петиция с 1100 подписа, в която се настоява парламентът да приеме поправки в Кодекса за социално осигуряване, така че пенсиите, които получават бившите агенти на ДС, да бъдат намалени до нивото на средната пенсия в страната. Васил Къдринов, един от инициаторите на петицията, посочи пред депутатите, че днес генерал от Държавна сигурност получава пенсия в размер на 700 лева. Полковник от ДС получава между 500-600 лева пенсия. Къдринов представи документи, от които става ясно, че от заплатите на служителите на ДС не са вземани удръжки.

05.12.2016 00:48:30

Polski opit

http://www.blitz.bg/politika/patriotite-izmislikha-dva-varianta-kak-da-se-uvelichat-pensiite_news466177.html В Полша режат пенсиите на офицерите от ДС 26 Ноември 2016, 1:44 https://fakti.bg/world/212081-v-polsha-rejat-pensiite-na-oficerite-ot-ds Венцислав Михайлов Правителството на Полша смята да ореже пенсиите на офицерите, които са работили за бившата комунистическа Държавна сигурност, съобщава Полското национално радио. Днес ние възстановяваме социалната справедливост, заяви пред репортери премиерът Беата Шидло. Според плановете на управляващите максималните пенсии и социални придобивки на 32 000 бивши служители на репресивния комунистически апарат няма да са по-високи от тези на останалите поляци. Вътрешният министър Мариуш Блашчак уточни, че мярката ще спести на бюджета годишно около 500 млн. полски злоти (€113 млн). Полша

05.12.2016 00:46:40

ссв

А защо не пробвате вие да поживеете със 150 лв на месец, назначени от ГЕРБ чиновници? Тогава да видим каква песен ще запеете! Не е като да получавате на всеки 3 месеца по няколко хиляди лева бонуси!

04.12.2016 19:01:27

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.