• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Министър Петкова: Търси се бързо, но не прибързано решение за АЕЦ "Белене"

Министър Петкова: Търси се бързо, но не прибързано решение за АЕЦ "Белене"

/КРОСС/ Правителството, БЕХ и НЕК търсят бързо, но не прибързано решение за АЕЦ "Белене", заяви пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова. 

По думите й темата за АЕЦ "Белене" придоби особена острота в енергийния сектор след решението на арбитражния съд, с което се постанови България да плати над 550 милиона евро на руския производител за неосъществения проект АЕЦ "Белене".

Теменужка Петкова съобщи, че в края на месеца в България ще дойде работната група от представители на "Росатом", като експертите ще търсят най-доброто решение, за да не бъдат нанесени по-големи вреди от причинените до момента с действията от 2006, 2008 година.

По думите на Петкова единият вариант е свързан с това да бъде продадено оборудването на трета страна, но продажба на трета страна не би могла да ни осигури покриването на всички разходи, които би трябвало да извършим във връзка с оборудването. Дори, ако примерно го продадем за 200 милиона, пак ще останат едни над 300 милиона, които трябва да бъдат погасявани от НЕК, допълни министърът.

Ще бъде търсен вариант и с частни инвеститори, ако има желаещи да довършат този проект. По думите й има вече индикации за подобен интерес.

В отговор на въпрос за евентуална приватизация с държавно участие, Петкова каза, че участието на НЕК е една възможност, но няма как да се каже на този етап с какъв процент и под каква форма.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Нужка тотално не е в час, като всички в това правителство и главатарина му начело! Пита се - Кой ще плаща щетите от това "успешно" и "стабилно" управление?

21.08.2016 11:39:18

Анонимен

Не разбирам, ББ се хвалеше доскоро колко руски проекта е спрял, вкл. и Аец Белене, а сега искат да го строят пак с Русия?!? Що за дебили и фурнаджийски лопати са управниците ни?

18.08.2016 16:09:54

Анонимен

Тая МЪРЛА единствено може да прочете "Ревизионния акт", който чете в Народното събрания преди 3,5 години! Време е за търсене на отговорност и справедливо понасяне от престъпниците, които върсуват в България през последните десетилетия! Бедственият уклон продължава и ни чакат още неблагоприятни последици от действията на досегашните "енергетици"...!

18.08.2016 15:14:36

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.