• 08 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8167
  •  GBP / BGN 2.2794
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Т. Петкова: България има два плана за действие при газова криза

Т. Петкова: България има два плана за действие при газова криза

/КРОСС/"Имаме два различни плана, които могат да бъдат въведен в действие, в случай че настъпи промяна в доставките на газ към България." Това каза министър Теменужка Петкова по повод това възможна ли е нова газова криза в Европа, след като Русия спря газоподаването за Украйна в предаването „Неделя 150" по БНР.

„Това, което със сигурност мога да кажа към днешна дата е, че не са на лице никакви основания за притеснение, свързани със снабдяването с газ. Доставките към България вървят абсолютно регулярно, както по националната, така и по транзитната газопреносна мрежа", увери министър Петкова. Тя обясни, че налягането в транзитната газопреносна мрежа тази сутрин е било между 45 и 46 бара, при договорено 38 бара, а по националната налягането е 40-42 бара.

„Хранилището в Чирен е пълно. Към този момента в него има 444 млн. куб.м. активен газ. Не са на лице основания за притеснения и българските граждани и индустрия трябва да бъдат спокойни", категорична бе Теменужка Петкова. Тя допълни, че са били предприети всички необходими действия и съществуват два различни плана, които могат да бъдат въведен в действие, в случай че настъпи ситуация, при която в доставките има промяна.

"Първата мярка в случай на промяна на доставките към наша посока е преминаване в режим на възможно максимален добив от подземното хранилище в Чирен. Наред с това съществува възможност за създаване на условия за значителен пренос на природен газ от Гърция през България, като може да се използва новоизградената технологична връзка между националната ни газопреносна връзка и транзитната газопреносна мрежа при компресорна станция „Ихтиман".

„Булгаргаз" има сключено споразумение, според което в случай на нужда до часове може да бъде осигурено получаване на доставки от газ от Гърция",обясни министър Петкова. Тя подчерта, че към това ще се прибегне само в много крайни ситуации.

"Предприели сме всички необходими действия. Има опция и за въвеждане на ограничителен режим с цел осигуряване на защитените потребители на природен газ като болници и училища", допълни министър Петкова.

„Това, което със сигурност мога да кажа е, че към този момент не е налице никаква причина за опасения за сигурността на доставките и транзита на газ към България", подчерта отново тя.

След либерализацията на пазара цената на електроенергията най-вероятно ще се вдигне. Това заяви като очакване министърът на енергетиката. Тя обясни, че очакванията са на база наблюдения поведението на пазара в други страни при въвеждането на пълна либерализация. След покачването няколко месеца след либерализацията се наблюдава обратна тенденция - в следващ период цените започват да падат, отново регулирани само от свободния пазар.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Мишков

Единият план е да стоим зимата на студено. Другият е да стоим на тъмно и студено.

29.11.2015 19:48:12

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.