• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Теменужка Петкова: „Турски поток” ще минава през България, детайлите ще се уточняват

 Теменужка Петкова: „Турски поток” ще минава през България, детайлите ще се уточняват

/КРОСС/ През България ще минава тръбата за „Турски поток” и ние ще имаме възможност да транспортираме природен газ. Известни количества може би ще се търгуват, но това са детайли, които ще се доуточняват. Разговорите тепърва започват”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя бе категорична, че подобни стратегически важни проекти за България трябва да бъдат изцяло съобразени с европейското законодателство.

Трябва да запазим стратегическото си място на газовата карта на Европа, като не позволим да бъдем заобиколени от мащабните инфраструктурни проекти”, коментира още министър Петкова.

Тя е категорична, че преминаването на „Турски поток” през страната ни ще гарантира сигурност на доставките и либерализация на пазара на природен газ.

Според министър Петкова е изключително важно да бъде изградена АЕЦ „Белене”.

Най-негативният сценарий е да не се прави нищо по проекта. Вторият вариант е да продадем оборудването, което е много малко вероятно. Третият вариант е да разработим проекта”, каза Петкова.

Тя подчерта, че „има реален риск НЕК да бъде декапитализиран и затова трябва по-най добрия за България и гражданите начин да оползотворим това, което притежаваме”.

Компанията дължи 1,176 млрд. лева на държавата и има около 1,3 млрд. лева други разходи, натрупани през годините”, обясни енергийният министър.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Ганди Гандев

Преди 2 дени Песков, вчера Захарова тотално опровергават „ура“ версията на ГЕРБ и Борисов. Мария Захарова, вчера: „От 2019 г. спира транзитът през Украйна, и никакви алтернативи не са подготвени. Няма да има компромиси, Русия не може до безкрай да търпи изнудването на Украйна, и на съдействащите и Европейски съдилища. Щом ни налагат високи такси, и ни съдят да ги плащаме, просто спираме газта от там и въпросът приключва, каза Захарова. Трасе за доставка на газ към България няма да съществува, защото „отбивка“ от Турски поток не е договорена, а и газът по тези тръби изглежда ще се ползва само от Турция. „Задължение на ЕС е да осигури газ на своята членка България. Обърнете се към Брюксел…“- каза Захарова. Фактически обаче такава доставка е невъзможна, защото България не разполага нито с тръба към Европа, нито с терминал за втечнен газ, нито дори с връзка до подобен терминал в друга страна.“ Вчера писах, че от 2020г. пресъхва тръбата към Украйна, но явно на руснаците им е писнало и го правят без гратисен период, какъвто се предвиждаше. Това е огромен проблем за нас, българите . Това да коментират Дончев, Горанов и Теменужка, а не да блябосват рано сабахлям, защото ние получаваме и транзитираме до сега 17 млрд. м3 газ годишно ПО И ОТ ТАЗИ ТРЪБА !

01.06.2018 13:28:42

Ирония на съдбата

Турски поток ще минава през България, но обратното не е вярно! Ярка илюстрация за това как нашите продажни политици обръщат наопаки географията и икономиката в пълен разрез с националните интереси. Продължавайте да ги избирате!

01.06.2018 12:06:43

Анонимен

Теменуга не беше ли счети на пашата? И какво разбира тя от енергетика и икономика?

01.06.2018 10:11:27

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.