• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Доклад на БАН ще реши бъдещето на АЕЦ "Белене"

Доклад на БАН ще реши бъдещето на АЕЦ "Белене"

/КРОСС/ Бъдещето на проекта за АЕЦ „Белене" ще бъде решено след доклад на Българската академия на науките (БАН), който в момента се изготвя. Това обяви в Девня министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която добави, че заключението на учените ще бъде представено на Министерски съвет и в парламента.

„Докладът трябва да даде отговор на много въпроси, които си задаваме - има ли българската енергийна система необходимост от нова мощност и в какъв ред да бъде реализиран такъв проект. Притежаваме два реактора, които до началото на октомври ще бъдат тук, имаме лицензирана площадка, а през годините в проекта са инвестирани над 3 милиарда лева и нямаме право на грешка", коментира Петкова, цитирана от „Дарик".

Министърът на енергетиката изрази оптимизъм, че проучванията за нефт и природен газ в Черно море ще открият запаси. Тази седмица е започнал вторият сондаж на дружеството „Тотал Е&П България", а предстои да стартира и изследването на „Шел" в блока „Силистар".

„Нека не забравяме, че в огледалния на „Хан Аспарух" блок „Нептун" на румънска територия има много сериозни запаси на природен газ", допълни Петкова.

Министърът коментира поисканото от вицепремиера Валери Симеонов разследване за корупционна схема в „Марица изток 2". Според Петкова сделката за закупуване на варовик е проведена през българската стоковата борса съгласно нормативната уредба, но сигналите за нередности трябва да бъдат проверени.

Теменужка Петкова присъства в Девня на откриването на ново съоръжение в ТЕЦ "Девен", който е част от "Солвей Соди" ЕАД.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Това е политически въпрос, пичове. Не се крийте зад гърба на БАН, това не излиза с изчисления. Въпросът е искате ли България да има сила, или сте мухльовци и не ви държи. Така е и с газа.

13.09.2017 10:25:21

bg

А защо имахме референдум? Народът каза: не.

12.09.2017 19:13:02

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.