• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Финансовият контрол започва проверки на ВЕИ фирмите от юни

Финансовият контрол започва проверки на ВЕИ фирмите от юни

/КРОСС/ Поредни проверки на производителите на зелен ток започват от юни. Този път те ще бъдат ревизирани от Агенцията за държавна финансова инспекция, стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова. Вчера тя участва в конференция, посветена на разнообразяването на доставките и енергийната сигурност на България.

Петкова поясни, че не е наясно с резултатите от проверките на ВЕИ фирмите, направени от енергийния регулатор.

Това е изненадващо, тъй като само преди месец премиерът Бойко Борисов описа изводите като особено смущаващи, нареди ДАНС да разследва случаите и дори изпрати данните в прокуратурата. Това ще бъде поредната инспекция, след като м.г. ВЕИ дружествата бяха проверявани и от КЕВР, но поредните рокади в състава на регулатора осуетиха обявяването на крайните резултати, отбелязва „Сега".

Петкова не коментира новите цени на тока от 1 юли, но заяви увереност, че контрактите с двата американски теца - „Марица-изток" 1 и 3 - ще бъдат предоговорени окончателно до края на юни. Това ще позволи на НЕК да генерира по-малка загуба. Преди всичко обаче електрическата компания трябва спешно да намери около 700 млн. лв., за да се издължи на централите. Това е задължително условие за преподписването на договорите. За целта ще се търси кредит.

„БЕХ обмисля да вземе синдикиран заем (кредит с голям размер, отпускан съвместно от няколко банки) за около 1 млрд. лв., за да погаси забавени плащания към двете американски топлоцентрали в страната", заяви зам. енергийният министър Николай Николов пред Reuters. По думите му би било добре заемът да стане факт до края на юни.

Правителството се надява да привлече поне шест от най-големите енергийни компании да участват в конкурсите за търсене на нефт и газ в Черно море. Става дума за блоковете „Терес" и „Силистар", за които приемът на документи изтича на 21 септември. „В енергетиката нещо, което направиш днес, дава отражение след 10 години. Може това, за което говоря, да се случи след 10 години, но усилията си струват", каза вчера шефът на енергийната комисия в НС Делян Добрев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.