• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

Малките ВЕИ към КЕВР и министър Петкова: Имате ли обвързаности?

Малките ВЕИ към КЕВР и министър Петкова:  Имате ли обвързаности?

/КРОСС/ След искането за спиране на задкулисието в енергетиката и за равнопоставеност на закона, издигнато на пресконференция на 20 май от СЕПЗЕ и 273 семейни ВЕИ-та, доведени до фалит от управляващите, от Козлодуй министър Петкова за хиляден път отговори със своята неистина, че тези фирми са „двойно подпомогнати" и „свръхсубсидирани". На ултиматума, че ще запалят една от фалиралите фотоволтаични централи, като поканят дипломати и посланици от страни на ЕС, ако до края на седмицата КЕВР и МЕ не приложат съществуващия закон и към тях, тъй като от 4 години неправомерно са поставени на репресия от двете институции, министър Петкова даде дежурния си отговор, че държавата не толерира големите ВЕИ мощности и че въпросът е решен още през 2015 г., като всички производители са поставени на равна основа с премахването на преференциалното финансиране.„Цената на електроенергията поскъпва именно от такива ВЕИ, които са получавали двойно субсидиране. Ние ги спряхме още през 2015 г., всичко това е докладвано на Европейската комисия. С промяната в закона за енергетиката успяхме да елиминираме този проблем", заяви министърът на енергетиката. Но обществото и медиите вече не вярват на думите на Теменужка Петкова и питат. Щом като министърката е секнала двойното свръхсубсидиране през 2015 и е наказала виновните, защото от 2015 г. до 2019 г. това даде никакво отражение на цената на тока, а напротив има завишаване на цената на такса „задължения за обществото" и оттам скок на цената на тока, което според потърпевшите се случва заради олигархични ВЕИ централи, които получават незаконно свръхсубсидиране и са двойно подпомогнати, но КЕВР и министър Петкова не прилагат закона към тях.

Според изнесените документи от Съюза на европейските производители на зелена енергия, които те качиха за публично ползване и така всеки желаещ може да ги види, министър Петкова говори едно пред ЕК и съвсем друго в България. Натискът на медиите и обществото принуди министър Петкова спешно на 20 май да свика кръгла маса „за решаване на проблема", но това поражда питането - защо е необходима кръгла маса, за да се спазват законите в Република България?

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Олга Христова

Стана ясно, че министър Петкова или лъже или изобщо не е в час какво става с ВЕИ сектора. При лъжа хората дават оставки; при некомпетентност - също. Да не погледнем последния пример - какво стана в Австрия , а тук!!!!???? Измиват си ръцете пред ЕС с малките. А големите ВЕИ - защо на тях цената не е пипната?! И ако може Т. Петкова да ми обясни с цифри прости - как тези ВЕИ, които произвеждат 0.008% от производството на ток в Б-я влияят на цената на тока в същата тази Б-я , направо ще я призная и ще и издигна паметник в цял ръст, който лично аз ще платя!!!!

22.05.2019 12:20:06

Веи

Риторичен въпрос! То си е модел на управление - доказан!

21.05.2019 19:58:51

Анонимен

Защото от малките няма какво да лапа.

21.05.2019 19:06:01

Н.Д.

Министър Т. Петкова продължава да търси виновните за високата цена на електроенергията в най-малките ВЕИ-производители, инвестирали в най-бедните райони и създали 1000 работни места. А защо не погледне големите ВЕИ-фирми, които са собственост на близки до управляващите и получили двойно финасиране по различни програми за подпомагане?

21.05.2019 10:05:03

Кръгла маса

Да направят и една кръгла маса, където да поканят тези дето превишават скоростта... Смях. СИК само имитира дейност, защото им се е дръпнало ла*ното преди изборите.

21.05.2019 09:56:04

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.