• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

ЕС обмисля как да попречи на „Ислямска държава” да продава сирийски петрол

ЕС обмисля как да попречи на „Ислямска държава” да продава сирийски петрол

/КРОСС/ Европейският съюз обмисля какви мерки да предприеме, за да попречи на бунтовниците от „Ислямска държава" да продават петрол от находищата, които са завзели в Сирия, предаде Reuters, цитирайки европейски дипломат.

Според него възможно е този въпрос да бъде обсъждан на извънредната среща на външните министри от ЕС, свикана за петък, за да се обсъди хуманитарната криза и кризата със сигурността в Ирак, където джихадистите отбелязаха изненадващи успехи. „Ислямска държава" продава суров петрол и бензин от окупираните от нея петролни кладенци в Ирак и Сирия, за да финансира провъзгласения от нея „халифат".

През 2011 г. ЕС забрани вноса на петрол от Сирия, за да засили натиска върху правителството на Башар ал Асад и да го накара да спре репресиите срещу противниците си в гражданската война. През април 2013 г. обаче ЕС смекчи санкциите, за да позволи да се купува петрол от умерената сирийска опозиция.

Сега експерти на ЕС обмислят дали санкциите трябва да бъдат затегнати, за да не може бойците от „Ислямска държава" да продават сирийски петрол. Проучваме как това би могло да стане от правна гледна точка, казва източникът на Reuters, пожелал да остане анонимен.

Насрочената от върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън за утре извънредна среща ще бъде посветена не само на положението в Ирак, но и на конфликтите в Украйна, ивицата Газа и Либия. За такава среща особено настояваха Италия, която сега председателства ЕС, и Франция.

Италианския министър на външните работи Федерика Могерини каза, че в петък ЕС трябва да излезе не просто с декларация за обща позиция по кризите, а да вземе „решение за ясен и координиран курс на действие".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.