• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Ръст на цените на петрола след решението на Тръмп да изтегли САЩ от иранското ядрено споразумение

Ръст на цените на петрола след решението на Тръмп да изтегли САЩ от иранското ядрено споразумение

/КРОСС/ По време на търговията в сряда петролните цени нарастват с близо 3%, достигайки ново три и половина годишни върхове, след като президентът Доналд Тръмп оттегли САЩ от международното споразумение относно ядрената програма на Иран и заплаши Техеран "с най-високо ниво" на икономически санкции, съобщава БНР.

Игнорирайки молбата на своите съюзници, Тръмп изтегли Съединените щати от международна ядрена сделка с Иран, която беше договорена в края на 2015-а година, повишавайки по този начин рисковете за сериозен конфликт в Близкия изток и увеличавайки несигурността по отношение на световните петролни доставки в момент, когато пазарите на черното злато вече изглеждат доста затегнати.

За новия силен ръст на цените допринасят и оповестени късно снощи данни на Американския петролен институт, според които складовите запаси на суров петрол в САЩ се понижиха за седмицата до 4-ти май с близо 1,9 млн. барела, докато запасите на бензин се свиха с 2,1 млн. барела, а тези на дестилатните петролни продукти - с цели 6,7 млн. барела.

В сряда фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през юни нарастват с 2,9% към ново най-високо ниво от ноември 2014-а година насам около 71,17 долара за барел. Фючърсите на петрола брент също поскъпват с близо 3% към нов многогодишен връх от 77,20 долара за барел (най-високо ниво от ноември 2014-а година насам). Новото силно възходящо рали е факт, след като малко преди снощното решение на Тръмп за оттеглянето на САЩ от иранското ядрено споразумение, петролните цени се сринаха за кратко с цели 4% на фона на неясни слухове, че американският президент може и да отложи вземането на това важно решение.

Очакванията за намаляване на иранския петролен експорт са основна причина за новото поскъпване на черното злато, като трябва да се има предвид, че Иран е третият най-голям износител на петрол в рамките на ОПЕК. При предишния кръг на икономически санкции спрямо Техеран, които бяха в сила до началото на 2016-а година, предлагането на ирански петрол се сви с около 1 млн. барела на ден. След международното споразумение относно ядрената програма на страната обаче износът на петрол от Иран започна да се възстановява, като през март тази година Техеран вече добиваше 3,81 млн. барела дневно, или почти 4% от глобалното петролно производство и от началото на годината изнасяше средно по 2 млн. барела на ден.

Редица анализатори предполагат, че подновяването на икономическите санкции от страна на САЩ може да доведе до намаляване на предлагането на ирански петрол с между 300 хиляди до 1 млн. барела на ден в зависимост от това, колко държави ще се съобразят със санкциите на Вашингтон.

Трябва да се има предвид, че оттеглянето от иранската ядрена сделка означава, че САЩ вероятно ще възстанови санкциите спрямо Техеран след 180 дни, освен ако преди това не бъде постигнато някакво ново споразумение. Решението на Тръмп предполага, че пазарът на суров петрол ще се затегне значително през втората половина на тази и през 2019-а година, което да провокира по-нататъшно поскъпване на черното злато.

"Към настоящия момент търсенето и предлагането на петрол са почти балансирани, като евентуално съкращаване на иранския износ на по-късен етап през настоящата година може да доведе до ново поскъпване на петрола с поне 10 долара за барел и в този случай фючърсите на петрола брент могат да поскъпнат към 90 долара за барел, посочи пред Ройтерс анализатор от Mitsubishi UFJ Research and Consulting в Токио.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.