• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Слабо понижение на петролните цени след подновени опасения за свръхпроизводство

Слабо понижение на петролните цени след подновени опасения за свръхпроизводство

/КРОСС/ Цените на петрола се понижават предпазливо в края на една много изнервена и силно волатилна за финансовите пазари седмица, тъй като инвеститорите започват отново да акцентират върху проблема със свръхпредлагането на "черното злато" на фона на продължаваща несигурност относно влиянието върху потреблението на петрол от решението на британците да гласуват за напускане на ЕС.

Фючърсите на петрола сорт брент с доставка през август се понижават с 0,76% към 49,33 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол - с 0,72% към 47,98 нивото. По-рано през седмицата петролните цени успяха да наваксат първоначалните загуби, които бяха в резултат на шока, предизвикан от решението за Brexit. Петролът сорт брент поскъпна в сряда за кратко към 51 долара за барел, а американският лек суров петрол - към важното психологическо ниво от 50 долара за барел главно като реакция на данни, показващи изненадващо рязко намаляване на петролните запаси в САЩ през последната седмица.

Последва отстъпление от тези ценови нива след информации за постепенно възстановяване на нарушеното през последните седмици петролопроизводство в Нигерия и Канада, както и след проучване на агенция Ройтерс, показващо, че добивите в ОПЕК са нараснали до нови рекордни висини през изминалия месец. По-силните доставки от водещите страни - производителки от Близкия Изток, с изключение на Ирак, само подчертават, че фокусът на картела продължава да бъде насочен върху запазване на пазарния дял.

В същото време въоръжените атаки в Нигерия, които свиха производството на петрол до 30-годишно дъно, постепенно намаляха, като от 16-и юни насам няма информация за подобни сблъсъци около важните петролни находища и преносната мрежа в страната. Постепенно се възстановява и производството в Канада, след като то пострада сериозно в резултат на бушуващите пожари от края на май и началото на юни и последвалото временно затваряне на редица петролни находища.

Въпреки днешното предпазливо понижение, петролните цени са на път да приключат със седмични печалби за пръв път от три седмици насам.

Според някои анализатори, несигурността на финансовите пазари, дължаща се на решението на британците да гласуват за излизане от ЕС, може да повлияе негативно на търсенето на петрол в световен план. Британската банка Barclays вече намали своите прогнози за растежа на потреблението на петрол през настоящата година до 1,1 млн. барела от 1,2 млн. барела и за следващата година до 1,2 млн. от 1,3 млн. барела.

Евентуалното намаляване на петролните цени обаче изглежда ограничено на фона на текущата слабост на щатския долар спрямо останалите основни валути с изключение на британската лира, както и на повишението на пазарите на акции за четвърта поредна сесия на търговия, което е знак за добър инвеститорски риск-апетит.

Други анализатори обаче прогнозират по-нататъшно поскъпване на "черното злато", ако добивът на петрол продължава да се понижава, визирайки по-специално САЩ, където само в рамките на април беше отбелязан спад на производството с 220 хиляди барел на ден - най-драматично понижение от септември 2008-а година насам. В тази връзка вниманието на инвеститорите на пазарите на суровини ще следят с интерес очакваните по-късно днес данни на компанията за петролни услуги Baker Hughes относно броя на активните американски сондажи за последната седмица.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.