• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Русия е задминала Саудитска Арабия като най-голям доставчик на петрол за Китай

Русия е задминала Саудитска Арабия като най-голям доставчик на петрол за Китай

/КРОСС/ През миналата година Русия е задминала за първи път Саудитска Арабия като най-голям доставчик на петрол за Китай на фона на продължаващата битка за пазарен дял от най-големия енергиен пазар в света, съобщава Bloomberg.

Русия е увеличила доставките на суров петрол към азиатската страна с 24% спрямо 2015 г. до 1,05 млн. барела петрол на ден, сочат данни, представени от китайските митници. Саудитска Арабия е на второ място с 1,02 млн. барела на ден, почти без промяна спрямо предходната година.

Русия се бори със Саудитска Арабия за водеща роля на китайския пазар на фона на усилията на петролните производители да защитят пазарния във време на пренасищане на пазара.

Китайското търсене се разглежда като ключово за устойчивото възстановяване на цените, които вече се покачват след най-лошия им срив заради намаляването на добива от големите страни производителки. Миналата година Китай е купувала суровината с най-бързия темп от 2010 г. вследствие на все по-голям интерес от частните рафинерии.

„Саудитците винаги са доминирали като най-голям доставчик в Китай", казва Ейми Сун, анализатор в базираната в Шанхай консултантска компания ICIS-China. "Засиленият внос от Русия може да бъде обоснован най-вече с нарастващото търсене от частните рафинерии и стратегическите покупки на резерви", допълва тя.
Близкото местоположение на пристанище Козмино, откъдето Русия доставя сибирски суров петрол, до Циндао, откъдето рафинериите обикновено получават доставките си, е спомогнало да се увеличи товара, след като рафинериите получиха позволение да използват международен петрол през 2015 г.

„Предвид очакванията вносът за частните рафинерии да продължава да се увеличава през 2017 г. и предвижданото разширяване на китайско-руския тръбопровод до края на годината, Русия вероятно цели да остане лидер и тази година", казва Сун.

Ангола е третият по големина доставчик през 2016 г. с около 875 хил. барела на ден, което е с 13% повече от предишната година, показват данните. Общият внос от суров петрол в Китай се е увеличил с 13,6% през миналата година, сочат още данните на китайските митници.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.