• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Здравният министър: Първо трябва да запушим пробойните и след това да искаме повече пари

Здравният министър: Първо трябва да запушим пробойните и след това да искаме повече пари

/КРОСС/ Министърът на здравеопазването Николай Петров обяви, че се радва на широка подкрепа от съсловието за готвените от него промени до степен, при която от него се очаква да предложи моментални решения на проблемите в здравеопазването.

Министър Петров защити решението си борда на директорите на болниците да се намали от петима на трима членове, защото така се взимат по-бързи решения, а „колективната безотговорност" е в по-малка степен.
„Връщаме се в нормата - от петима на трима. Има примери във всякакви посоки. Има болници, които работят добре и се управляват добре. Навсякъде колегите се мъчат, дават всичко от себе си, за да постигнат едни добри резултати, които в края на краищата са различни", обяви министър Петров.

Той посочи, че мениджмънтът на частните болнични заведение може да се вземе като пример, защото там се получава добър баланс между цена и качество, особено при покупката на техника, консумативи и лекарства. Той отбеляза, че държавните болници работят в условията на тежка конкуренция и хроничен недостиг на средства. Въпреки това, преди увеличаването на финансирането за болниците, първо трябва да се докаже, че те може да се управляват удачно.

„Средствата за здравеопазване не достигат с оглед на демографската обстановка. Една група от около милион души не плащат осигуровки, други са в чужбина и ползват нашите здравни услуги. Ако трябва да поставим проблема с финансирането, трябва да аргументираме повечето пари. В такъв случай трябва да докажем с факти, че управляваме системата добре. Първо трябва да запушим пробойните и след това да искаме повече пари", каза още д-р Петров.

Здравният министър отбеляза, че все пак има болници, които се управляват много добре, но мнозинството от държавните лечебни заведения са с лош мениджмънт. Той заяви, че министерството работи по определянето на прагове, рамки и стандарти за работата на болниците и лекарите в тях.

По въпроса за отпадането на болничните лимити министър Петров се застъпи за мнението си, че съществуващите лимити от Касата са обективни, но целта на отпадането на някои от тях е да се подпомогне на онези болници, които получават голям пациентопоток или зависят от сезона.

„Ще довършим започнатото от Москов и ще направим връзка между мобилните екипи, за да се чувстват защитени на терен", допълни здравният министър.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.