• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Обсерваторията в Рожен пред фалит

Обсерваторията в Рожен пред фалит

/КРОСС/ За пореден път Астрономическата обсерватория в Рожен може да затвори врати заради финансови проблеми. Това заяви за Дарик директорът на изследователския център Никола Петров. По думите му критичната ситуация, пред която са изправени астрономите, се случва за четвърти път. Необходимите средства, за да може обсерваторията да се справи финансово до края на годината, са в размер на 260 хил. лв.
Финансовият дефицит в бюджета на обсерваторията е допълнен от множество належащи проблеми, свързани с техническа неизправност на някои от съоръженията, покриви на сгради, както и ремонти на наблюдателните инструменти, обясни Никола Петров. „Това е по-скоро стар проблем на нов глас. За четвърти път се случва това да изпадаме във финансова несъстоятелност около края на годината. Става въпрос за това, че не можем да си поемем сметките, които трупаме с идеята да работим и функционираме в обсерваторията нормално - било за плащане на електричество, било за заплати", каза той.
Допълнително финансиране от проекти би помогнало, но към момента такова няма, обясни Петров. По думите решението на проблема този път е необходимо да бъде системно и трайно. Не е удобно да говорим за едно и също елементарно нещо няколко години подред, каза той. „В крайна сметка трябва да имаме едно решение, този национален обект зависи от държавата - ще го имаме ли или няма да го имаме", допълни Петров.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

НОВ ФАЛКОН ОБАЧЕ МОЖЕ ДА СЕ КУПИ, ПАРИ ЗА НАУКА И ОБОРУДВАНЕ- КВО Е ТОВА НЕЩО

31.08.2015 18:59:55

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.