• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

ВСС не прие оставката на Петьо Петров

ВСС не прие оставката на Петьо Петров

/КРОСС/Доскорошният ръководител на Следствения отдел към Софийската градска прокуратура Петьо Петров подаде оставка. ВСС обаче не я прие.

Разпределението на гласовете беше 12 гласа „за", 4 гласа „против" и 2 гласа „въздържал се". Така внесеното предложение от Главния прокурор Сотир Цацаров не събра необходимият брой гласове. Аргументът на магистратите бе, че освобождаването на Петров от длъжност ще препятства реализирането на дисциплинарна отговорност спрямо него.

В началото на днешното заседание на Висшия съдебен съвет главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че тази сутрин е получил молбата на Петров за напускане на съдебната система и предложи точката да бъде включена в дневния ред на днешното заседание с мотива, че прокуратурата има интерес Петьо Петров да бъде освободен по най-бързия начин.

Молбата на Петров е да бъде освободен, считано от датата 5 април, т.е. да се спази 30-дневното предизвестие.

Пред БНР Петров заяви, че причините са лични, добави, че психолозите препоръчвали на 5-6 години човек да си сменя работата, а оставката му нямала общо с проверката, която започна в прокуратурата след окончателното решение на Върховния касационен съд по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев, финансиста Тенчо Попов и съдията Петър Сантиров. Според върховните съдии това дело е емблематичен пример за провокация към подкуп, а следователят Петров, който бе основен прокурорски свидетел, е осъществил именно провокация към подкуп.

Оставката на Петьо Петров, внесена от предизвика разгорещен дебат сред членовете на ВСС. Обвинител номер 1 отправи остра забележка към съвета за двойния аршин и мерилото им, защото в едни случаи спазват 30-дневното предизвестие, а в други - не.

По думите на Сотир Цацаров оставката на Петров няма общо с това дали ще бъде образувано наказателно производство, че оставката няма да го спаси от разследване.

„Като има толкова отдавна известни факти, защо няма образувано дисциплинарно производство, за да блокирате оставката? Не може да блокираме тази оставка, защото тя е предизвестие с 30-дневен срок" допълни Цацаров. По думите му е необходимо да се постъпи според разпоредбите на закона, независимо кой е подал оставка. Съображенията на членовете на съвета са, че проверката в етичната комисия още не е приключила, а едно освобождаване след подадената оставка ще препятства реализирането на дисциплинарна отговорност.

По време на обсъждането стана ясно, че има образувана проверка и от страна на прокуратурата и към настоящия момент са снети обяснения от няколко лица от състава на МВР, ДАНС и Прокуратурата, които са участвали в планирането и осъществяването на разследването.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.