• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Д. Петров: За да правиш Седми блок, трябва да имаш управление на отпадъците

Д. Петров: За да правиш Седми блок, трябва да имаш управление на отпадъците

/КРОСС/За дейностите, свързани със спирането на четирите „малки" блока на АЕЦ „Козлодуй", до момента са похарчени около 200 млн. евро. Основните разходи обаче тепърва предстоят.

Това каза зпред БНР Дилян Петров, изпълнителен директор на Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци".

Почти приключваме със съоръженията в Машинна зала. Всичко минава през радиологични изследвания и тогава се изнася от площадката. Освободили сме реакторите от всички допълнителни елементи, които останаха, след като преместихме горивото и в момента са празни. В тях няма нищо, освен облъчен метал. Опира се до рязане на метална конструкция, което не е толкова скъпо, обясни Петров. 

По негови изчисления, около 100-тина милиона евро ще са необходими за рязане на съоръженията.

Рязането на самите реактори ще започне най-рано след 3 години, а изпълнител и технологии още не са избрани. В момента се режат само периферни съоръжения - по-слабо зацапани системи, каза още Петров. Той смята, че част от старото оборудване може да бъде продадено.

Скоро унгарската централа закупи оборудване - дизелите, от нашите блокове. Даже имат намерение да закупят и останалите, допълни Петров. 

От Машинна зала, ако успеем да реализираме всички продажби, можем да спечелим около 15 млн. лв.

Той подчерта, че разглобяването на оборудването трябва да става в специализиран цех, който ще е готов догодина. Тогава трябва да бъде готов и плазматронът, в който радиоактивните материали ще бъдат приготвяни за погребването си в специално хранилище за средно и ниско радиоактивни отпадъци, което трябва да заработи през 2021 г. Изпълнителят на строежа му е избран, но няма подписан договор.

За да правиш Седми блок, трябва да имаш управление на отпадъците, не е като едно време: „Хвърляй, пък после ще му мислим", каза още изпълнителният директор на Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.