• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

САС окончателно освободи счетоводителките от КТБ

САС окончателно освободи счетоводителките от КТБ

/КРОСС/Софийският апелативен съд определи парична гаранция от по 3000 лева за главната счетоводителка на КТБ Мария Димова и за заместничката й Борислава Тренева-Кючукова.

С решението си САС освободи и последните задържани обвиняеми по делото за присвояване на 206 млн. лева от Корпоративна търговска банка (КТБ). 

Апелативният съд обаче не се съгласи с изводите на съдия Христинка Колева от Софийския градски съд, че е разколебано обоснованото предположение, че Димова и Тренева са участвали в присвояването на милионите. По тази причина САС не потвърди наложените от градския съд най-леки мерки за неотклонение "подписка" и наложи на двете обвиняеми парични гаранции.

Миналата седмица прокуратурата обеща да протестира определението на СГС, защото противоречало на изводите на предишния състав на САС, който преди месец остави Тренева в ареста и потвърди домашния арест за Димова. Днес обаче бившият апелативен прокурор на София Вичо Вичев, който се яви в залата, изненадващо поиска домашен арест и за двете обвиняеми, въпреки че досега прокуратурата упорито държеше на задържането под стража за Тренева.

Прокурор Вичев заяви пред САС, че градският съд направил "фрагментарен, повърхностен и на моменти противоречив анализ на доказателствата", за да приеме, че е разколебано обоснованото предположение двете обвиняеми да са помагали на Цветан Василев в присвояването на 206-те милиона лева от КТБ. По думите на Вичев, СГС е дал вяра на едни доказателства, като е изключил напълно други, а нямал това право в производството по определяне на мерките за неотклонение.

Защитата пък обърна специално внимание на последните показания на друга обвиняема - главната касиерка на КТБ Маргарита Петрова. Тя бе жената, която първо казала, че изнесла парите от банката в чували и прокуратурата бе разпространила такава информация, когато съобщи за повдигнатото обвинение. След това от държавното обвинение обясниха, че са проверили и отвхърлили версията на Петрова за чувалите и коригираха тезата си, като обясниха, че парите са присвоявани в продължение на повече от 2 години (от декември 2011-а до 19 юни 2014 г.), като присвояването е прикрито накрая с протокол-разписка, че фирма "Бромак" на Цветан Василев се задължава да възстанови сумата.

Преди две седмици изненадващо пък стана ясно, че прокуратурата сама е освободила от ареста касиерката Петрова срещу "подписка". Стана ясно, че Петрова е дала нови показания, на които държавното обвинение се е доверило. Петрова твърди, че Димова и Тренева са я карали да изнася на части пари от касата. Защитниците на двете обвиняеми определиха днес казаното от Петрова като класически оговор. Според тях обаче, той не следва да се ползва като доказателство, защото Маргарита Петрова имала пряк интерес и това се потвърдило от факта, че тя е напуснала ареста само ден, след като е дала последните обяснения, пише "Правен свят".

По казуса с КТБ първоначално бяха задържани четирима души - главният касиер на КТБ Маргарита Петрова, която бе пусната от ареста с мярка за неотклонение "подписка", заместник-главния касиер Борислава Тренева-Кючукова, Орлин Русев, който е под гаранция от 10 000 лева и Мария Димова, която първо бе пусната под домашен арест, а след това с "подписка".

Преди седмица съдът обяви, че липса на 206 000 000 лева от КТБ няма. Парите обаче били дадени под формата на кредит на фирма „Бромак", която е собственост на Цветан Василев.

Последният също е обвиняем по делото и от 3 дни се издирва официално от Интерпол.

Любопитна продробност от днешното съдебно заседание днес отбелязва БНР, а именно присъствието на баскетболния специалист Тити Папазов, за да се солидализира с обвиняемите по аферата "КТБ". Това, което каза той, е, че според него Цветан Василев е невинен и че е в неизвестност, защото се страхува да си дойде в страната, тъй като дори и държавата е срещу него. И още нещо - според Папазов, всеки ден, в който казусът "КТБ" се движи между съдебните инстанции, е фатален за банката, която, най-вероятно, без да е била в състояние да фалира, със времето ще бъде фалирана. Това било специален сценарий. Кой е сценаристът - Тити Папазов не знае.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.