• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Черен петък: Как да пазаруваме разумно

Черен петък: Как да пазаруваме разумно

/КРОСС/ Готови ли сте за голямото пазаруване, наречено „Черен петък"? Търговците започнаха да ни заливат със своите главозамайващи отстъпки, специални предложения и подтикващи рекламни апели за най-мащабното шопинг събитие, което през последните 5 години се превърна в световен феномен - Черният петък. Традицията в Северна Америка повелява голямото намаление да започне точно в полунощ след Деня на благодарността, който в настоящата година се пада този петък - 23-ти ноември.

Големите отстъпки, които в България средно се очаква да достигнат до 51% (по данни на black-friday.global), ще изкушат хиляди домакинства. Какви мерки е добре да предприемем, за да не натежи спонтанното пазаруване на семейния ни бюджет? Вижте нашите съвети:

1. Определете колко пари можете да отделите за спонтанни покупки!
Пресметнете оставащия бюджет на семейството. Вземете предвид всички възможни разходи, които все още не сте покрили този месец, както и такива, които тепърва трябва да плащате. Заделете малко кеш за „черни дни" и за непредвидени обстоятелства. Така ще определите колко пари можете да похарчите този Черен петък! Статистиката на black-friday.global сочи, че тази година средностатистическият българин ще похарчи средно 410 лева за импулсивни покупки.

2. Направете списък!
След като вече знаете колко пари можете да похарчите, време е да направите бюджетен план как и за какво ще го направите. Помислете добре от какво наистина имате нужда и колко сте готови да платите за него. Вижте дали не ви трябва нещо по-належащо. Ако се колебаете дали да закупите дадена стока или не - не бързайте да я купувате! Рекламистите знаят, че идеята на „Черния петък" е страхотна оферта за лимитиран период от време, и ще направят всичко възможно да ви провокират с подтикващи рекламни апели! Такива ще са например „Само сега!"; „Последни бройки!"; „Супер изгодно!"; и други подобни.

3. Сравнете цените!
Направете изпреварващо проучване на цените в различни сайтове, няколко дена преди да започнат промоциите. Запишете си тези сайтове, както и цените вътре, след което набележете търговците, от които искате да поръчате. В петък сравнете цените! Гледайте цената на продукта, а не колко процента е намалението или каква сума ще спестите! През изминалата година много потребители се оплакаха, че цените по време на черния петък са завишени и изкуствено намалени. Ако смятате да купувате техника - проверете по марка и модел дали някъде другаде няма по-изгодна оферта!

4. Информирайте се за правата си!
Преди да поръчате, прочетете внимателно общите условия на сайта, проверете легитимността на фирмата търговец, проверете за скрити условия и такси. Важно е да знаете следното - в правото на ЕС е записано, че можете да върнете закупен продукт онлайн в рамките на 14 дни, без да е необходимо да давате конкретна причина за отказа си. По време на кампаниите „Черен петък", търговците често си позволяват да нарушават това условие! Запомнете, че законово търговецът може да удължи срока за връщане, но не и да го съкрати! Друг често срещан казус е гаранцията. Не забравяйте, че стоките, които сте закупили на промоция, подлежат на гаранционно обслужване! Срокът на гаранцията може да варира.

5. Пазарувайте с повишено внимание!
Ако дадена оферта ви се стори нереална, не бързайте да се възползвате от нея, за да не станете жертва на измама! Потърсете мнения за търговеца в интернет, проверете данните на фирмата му в търговския регистър. Пазарувайте от сайтове с валиден SSL сертификат за още по-голяма сигурност!

Това бяха нашите 5 практични съвета, които ще ви помогнат да не похарчите повече, отколкото можете да си позволите по време на големите намаления. Ако въпреки съветите ни не можете да устоите на изкушението „Черен петък" или ви трябват допълнителни средства, винаги можете да се възползвате от услугите за бърз кредит на небанковите финансови институции.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.