• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Археолози разкриха една от тайните на Хеопсовата пирамида

Археолози разкриха една от тайните на Хеопсовата пирамида

/КРОСС/ Голямата пирамида в Гиза, известна още като Хеопсовата пирамида, е най-старата и най-голямата от трите пирамиди в комплекса в Гиза, Египет, пише „Спутник нюз". Някога тя е била и най-старото от древните седем чудеса на света, а сега е и единствения оцелял паметник от древния свят. Тайната за това как е била построена пирамидата винаги е удивлявала и завладявала учени и археолози от всички времена.

Сега обаче вероятно е дошло време учените най-накрая да разгадаят тази мистерия. В документалния филм на Channel 4 - „Египетската Голяма пирамида: Нови доказателства" археолози разплитат загадката и показват, че с всеки изминал ден научаване все повече за тази древна цивилизация.

Според учените най-голямото предизвикателство пред строителите е било да набавят 170 000 тона варовикови каменни блокове, с които да издигнат Хеопсовата пирамида. Според документалния филм подобни масивни блокове е могло да бъдат набавени само от едно място - каменните кариери в Тора.

„Никой никога не е могъл напълно да бъде сигурен как толкова огромни каменни блокове са били докарани в Гиза, за да бъде издигната подобна мащабна структура и то за по-малко от четвърт век", разказват археолозите. „Но сега нови доказателства разкриват как Хеопс може да е успял да се справи - а именно посредством специално построени лодки и висококвалифицирани моряци".

В документалния филм се разкрива едно позабравено, или по-скоро не особено добре направено проучване на откритие от 1954 година. В яма в основата на Голямата пирамида египетски екип от учени открива голям брой внимателно разглобени дървени греди. По това време откритието не е направило особено впечатление на археолозите, които въобще не са го свързали с тайните на пирамидата.

С напредването на технологиите обаче на учените е дадена възможност да установят, че всъщност гредите са част от разглобен кораб - церемониален плавателен съд, на който Хеопс да плава в отвъдния живот.

Това откритие дава възможност за нов поглед върху това, с какви кораби точно са пренасяли хора и товари древните египтяни по Нил. Вероятно с подобни плавателни съдове, като открития в основата на Голямата пирамида са пренесени и огромните варовикови блокове за построяването ѝ.

Според археолозите Хеопсовата пирамида, в която е гробницата на фараона Хеопс, е издигната за около 20 години. Построяването й е станало преди около 2500 години преди Христа, като сега учените трябва да разгадаят друга мистерия - как монолитните камъни са били транспортирани по суша и сглобявани в Гиза.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

бахти малоумното съждение

12.05.2019 18:20:30

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.