• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Акценти в пресата

Акценти в пресата

/КРОСС/ "Забраната за земеделие на Калиакра внезапно се оказа силно преувеличена" пише "Сега" на първа страница. Еколозите подозират, че екоминистерството умишлено е заблудило хората и че строителната мафия седи зад този план.

Вестник "Сега" информира за още един парадокс у нас - "Пациентите на онкоклиниките намаляват, но разходите им растат". Спадът на заболелите обаче не се дължи на спад на заболеваемостта, а на липсата на проследяване на болните от страна на медиците, които работят за попълване на раковия регистър. Проверка на дирекция "Медицински одит" е установила тези факти за последните две години в седем клиники в страната.

"Министреството на образованието спря рейтинга на висшите училища", е водещото заглавие на "Дума". Реформата във висшето образование става невъзможна тази и следващата година, допълва вестникът.

Другият опозиционен вестник, "Земя", пише на първа страница "Чиновниците ни слепи за двойния стандарт" Повод за това заглавие е втората проверка, според която няма разлика в определени продукти, произвеждани за нашия и за западния пазар.

"Свободният пазар изведе АЕЦ Козлодуй на печалба с 34 милиона лева", пише "Капитал дейли". Данните са за първото полугодие. За юли, централата отчита рекордни приходи от 96 милиона лева. Основният фактор за това благоприятно развитие е пазарът на електроенергия и повишението на средните продажни цени на свободния пазар. Друг положителен фактор е намалението на вземанията от НЕК, пише в отчета на АЕЦ Козлодуй.

"40 хиляди души чакат за български паспорт", казва, в интервю за "Телеграф", директорът на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев. Всички чакащи са с български произход, най-много са от Украина, Молдова и Македония, допълва той.

Според водещото заглавие на "Стандарт", договорът с Македония насърчил инвестициите. Председатерят на Македоно-българската стопанска камара предложил двете държави да създадат съвместна лотария. Идеята му е със средствата от лотарията да се финансират спорта, културата и неправителствения сектор.

"Труд" коментира управленската програма за армията със заглавие "Странностите в управленската програма за отбрана". "Думата реформа не е намерила място в прогламата", пише в коментара. Нейното съдържание обаче се набива на очи - въвежда се нов вид служба, доброволна, и то в мирно време. Това изисква промени в организационната структура на армията, се подчертава в коментара на "Труд".

Във всеки клас има деца с говорни дефекти, информира "24 часа". логопеди коментират, че причина за дефектите в говора са гледането на анимационни филми с часове, което кара децата да не говорят, както и храненето им с пасирана храна до късна детска възраст. Залъгалките за уста също допринасят за слабото развитие на моториката на говорния апарат, смятат специалистите.

"Жегите пратиха две хиляди души в "Пирогов", информира "Монитор".

В интервю за "Стандарт", климатологът Георги Рачев подчертава "Глобалното затопляне не е само за лошо". той пояснява, че е нормално през август да има високи температури, но не толкова продължително. Рачев казва още, че климатът у нас не е променен драстично.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.