• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Проверки на храни само в акредитирани лаборатории

Проверки на храни само в акредитирани лаборатории

/КРОСС/Законодателството на ЕС изисква доказване на безопасност на стоките. За храните, това включва лабораторни изпитания от акредитирана от националния или друг акредитиращ орган в ЕС (ако националния орган няма такава компетентност), член на ЕА - Париж и страна по МЛА. Това се посочва в отворено писмо на сдружение БУЛЛАБ до браншовите организации на производителите и медиите. Акредитацията на лабораторията трябва изрично да включва компетентност по конкретното проверявано вещество или процес. Т.е. системата не е просто административно назначена структура, а задължително включва експертно знание на служителите в съответния орган и ползваните от тях външни оценители (когато това е необходимо), пише в писмото, подписано от д-р Георги Тодоров, председател на УС на БУЛЛАБ. Това е спaзено в България и се прилага ежедневно в акредитационния процес, в противовес с твърдяното в медиите от лица, заявили, но недоказали компетентност, в частност за продукти за масова употреба, като преработени зеленчуци например. Това е посочено в писмото, изпратено по повод различни публикации на темата лютеница, лабораторни изпитания, безопасност и качество на храните от последните дни. Не приемаме медицинските лаборатории да се дават за сравнителен пример, от некомпетентни лица, на които явно не им е известен професионалният начин на тяхното функциониране и дейност, посочват от БУЛЛАБ - национално представителна организация на лабораториите в България и пълноправен член на Евролаб - Брюксел.

Според предварителната информация, която ни е известна, използваната като „референтна" белгийска лаборатория не е акредитирана за това конкретно вещество, поради което каквито и да било изводи могат да се правят само след предоставяне на професионалните документи от тези изпитания, а не коментари на странични лица, които може би се явяват и поръчители на изпитването в чужбина, търсещи индулгенция в "по-компетентната" западна Европа, пише в писмото.

Не споделяме твърденията, че заради „наш Илия" трябва да демонизираме Свети Илия, посочват още от Буллаб. Сдружението също смята, че има пропуски в работата на някои от цитираните в публикациите структури, но едновременно с това трябва да посочим, че тече и активен и градивен диалог и например ИА БСА се развива положително, пише в писмото. Външни експерти, включително и членове на Буллаб, са основа на експертен потенциал и активни участници в работата на ИА БСА, като нивото на работата се е подобрило чувствително, а агенцията отдавна не е остров за чиновници. Част от особеностите на тези структури, които трябва да се усъвършенстват са заложени в законовите и подзаконови актове.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.