• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

БСП и „Атака" настояват въпросът за ТПТИ да мине през обсъждане в НС

БСП и „Атака" настояват въпросът за ТПТИ да мине през обсъждане в НС

/КРОСС/Грандиозен скандал избухна в Народното събрание заради Годишната работна програма на Народното събрание по въпросите на Европейския съюз. Тя е предложена от Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, чийто председател е депутатът от БДЦ (бивша „България без цензура") Светлин Танчев.

От БСП и „Атака" твърдо се противопоставиха тази програма да мине ангро, без обсъждане на отделните точки в пленарна зала. Бившият външен министър Кристиан Вигенин предложи специално въпроса с Трансатлантическото търговско споразумение да мине през обсъждане в Народното събрание и да се уточни с детайли как да бъде защитен българският интерес. За същото призова лидерът на „Атака" Волен Сидеров, който определи ТПТИ за американски диктат.

Ето тук, в доклада, има една 30-та точица накрая, в която пише „Преглед на процеса за вземане на решение относно ГМО". Тихичко ще вземем да вдигнем забраната за ГМО в България ли? А после и мораториума за проучване и добив на шистов газ чрез фракинг ли, заяви Сидеров. Той определи влизането ни в ЕС само като геополитическа игра. ТПТИ  ще бъде приет, когато му дойде време, сигурен съм, подчерта националистът.

В отговор Светлин Танчев каза, че позицията на България за мораториума не се променя с документа, който предлага подопечната му комисия. Този документ не е финална версия, ще го променяме, като вземаме предвид предложенията и на другите комисии. Това е начинът да се отстояват нещата - през комисиите, с които заедно работи Комисията по европейските въпроси и контрол на еврофондовете, завърши Танчев.

Има едно актуално събитие, което пряко засяга българския парламент - писмото на унгарския парламент от 10 март, в което унгарските парламентаристи призовават всички свои европейски колеги да проведат дебат около потенциалните екологични, икономически и социални предимства и недостатъци на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), напомни депутат Велизар Енчев. Той цитира голяма част от писмото на унгарския парламент и обясни, че то е изпратено до всички парламенти на страните в Европейския съюз.

"С участието на представители на парламентарно представените партии в унгарския парламент бяха обсъдени потенциалните екологични, икономически и социални предимства и недостатъци на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции. В резултат на дебата стигнахме до извода, че споразумението носи значителни рискове за унгарската икономика, обществото и околната среда. Това налага да се прецени дали потенциалните ползи могат да компенсират евентуалните недостатъци", пишат до парламентите на страните-членки от Унгария.

Националният съвет по устойчиво развитие на Унгария също е стигнал до заключението, че по-нататъшните преговори за ТПТИ пораждат рискове в редица области, неизяснен е и въпросът ще има ли ратифициране на национално ниво, пишат още унгарските парламентаристи. Те допълват, че както правителството, така и опозицията в Унгария имат опасения относно съдържанието и бъдещото въздействие на ТПТИ.

"Все по-малко от нас вярват, че споразумението може да помогне за решаването на икономическите проблеми Европейския съюз. В допълнение, въз основа на информацията, с която разполагаме и която се подкрепя от международни изследвания, не се очаква предполагаемите ползите от споразумението да компенсират потенциалните проблеми. В Унгария има и силна социална съпротива срещу ТПТИ", се твърди в писмото, цитирано от Енчев.

"Намирам, че трябва да предприемем стъпки за предотвратяване на общоевропейски проблеми, които все още могат да бъдат избегнати чрез обмен на информация на ниво ЕС, който може да бъде подпомогнат от национални дебати и социални консултации", завършва писмото.

Енчев настоя писмото на унгарския парламент да влезе в Годишна програма на Народното събрание по въпросите на Европейския съюз.

Още вчера при началото на дебатите депутатът от БСП и бивш външен министър Кристиан Вигенин пък призова самото споразумение за свободна търговия между САЩ и ЕС да бъде включено като точка в програмата. Председателят на комисията по европейски въпроси Светлин Танчев обаче, че това може да се случи, но по надлежния ред, като първо мине през комисията по външна политика.

"Интересите на България и тревогите в българското общество не са по-различни от тези, които вълнуват унгарското общество. Неспособността на управляващите да погледат в очите тези предизвикателства, са истинската причина да търсите жалки процедурни оправдания, за да не бъде включен този въпрос в програмата", каза депутатът от БСП Георги Божинов. Той припомни, че външният ни министър Даниел Митов доскоро е бил служител на американските служби, а днес говори, че ще приемем безпрекословно ТПТИ. Това се случва при положение, че няма никакъв анализ върху отражението на споразумението върху България и българския народ, върху възможността да се прескочи мораториума върху добива на шистов газ, върху възможността за нахлуване на ГМО стоки на родния пазар и т.н., подчерта той.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.