• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Какво знаем за руския пистолет "Макаров"

 Какво знаем за руския пистолет "Макаров"

/КРОСС/ Разработен от оръжейният конструктор Николай Макаров през 1948 г., пистолетът, носещ неговото име, бързо се превръща в най-популярното късо оръжие в Източна Европа и Азия. Какво знаем за руския пистолет "Макаров"?

Докато слуховете, че автомат "Калашников" е копие на немската карабина Sturmgewehr 44 са напълно погрешни и явни при разглобяване на двете оръжия, то пистолет "Макаров" наистина е създаден на базата на немския пистолет Валтер ПП.
Валтер ПП дебютира през 1929 година, но потенциалът му като лек, къс и точен пистолет веднага е забелязан. Оръжието се закупува в големи количества не само от немската полиция, но и от немската армия. С него са въоръжени танкистите и пилотите на Вермахта и Луфтвафе, а по време на Втората световна война руснаците успяват да се сдобият с трофейни бройки от Валтер ПП или Валтер ППК.

По това време Червената армия разполага с тежкия и много по-голям пистолет ТТ (Тулский Токарев). Той е доста мощен и дори се харесва от войниците, но руснаците скоро разбират, че трябва да заложат на по-компактен и мобилен пистолет.

Руснаците вземат за база именно Валтер ПП и започват да опростяват и подобряват пистолета. Съветските инженери решават да направят оръжието по-ергономично и удобно, затова променят леко наклона на ръкохватката, като тя става по-удобна и пасваща на извивките на китката и ръката.
Междувременно цялата конструкция е толкова опростена, че целият пистолет има едва 27 части - това го превръща в много надежден, но и евтин за производство.

Пистолет "Макаров" е много лек, като зареден тежи едва 800 грама. Пълнителят пък поема 8 патрона в специалния калибър 9×18 мм. Началната скорост на куршума е 315 метра в секунда, а дулната енергия е от 250 джаула. Това гарантира, че оръжието има бойна ефективност до 50 метра.

Съветският пистолет се оказва едно от най-популярните къси оръжия в света. Неговият първообраз - немският Валтер ПП, също се сдобива с много западни копия след Втората световна война, най-известното, от които е Sig Sauer PPK, с който разполага дори Джеймс Бонд. На практика се оказва, че и от двете страни на Желязната завеса са имали симпатии към един и същи пистолет.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.