• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 5°C

Природозащитници искат работата по нов план на Пирин да бъде спряна

Природозащитници искат работата по нов план на Пирин да бъде спряна

/КРОСС/ Обществената поръчка за разработване на нов план за управление на Национален парк "Пирин" да бъде спряна до възлагане на изработката на екологична оценка и оценка за съвместимост, а предлаганият проект на фирма "Пролес Инженеринг" да бъде преразгледан от Министерството на околната среда и водите. За това настояват от коалицията на действащите природозащитни организации "За да остане природа в България", съвместно с платформите "Прозрачни планини" и "Зелени закони". Според експертите това ще гарантира спазването на българското и международното законодателство.
Пред журналисти природозащитниците информираха в понеделник за нарушения на законите и рисковете, свързани с подготвяния в момента нов план за управление на Национален парк "Пирин".
Петко Цветков от БФ "Биоразнообразие" съобщи, че коалицията ще поиска ековедомството и Министерство на земеделието да проведат разследване на фирма "Пролес инженеринг" и декларираните от нея експерти, които предвиждат в периода 2014-2015 г. да изпълнят проекти за устройство на гори и десетки обществени поръчки, свързани с изработване на планове за управление на защитени територии -ПП Беласица, НП Пирин, ПП Витоша, 12 резервата в района на РИОСВ Монтана, Русе и Бургас, финансирани от ОПОС и националния бюджет.
Катерина Раковска от WWF поясни, че предлаганите режими за управление на парка са в нарушение на Закона за защитените територии, тъй като предвиждат нови строежи, дърводобив и лов.
Тя припомни и задължителното условие в решението по екооценка от 2000 г., да не се разширява легловата база в Банско, така че да не се създаде отново дисбаланс между брой легла и капацитета на ски-съоръженията.По данни на сега действащия план от 2004 г. тази цифра е 7800 легла, а от черновата на новия план научаваме, че в община Банско леглата са достигнали над 18 000.
"Това означава, че община Банско е нарушила това условие, а МОСВ не е упражнило контрол по спазването му. Вместо да получи санкции, община Банско използва новия дисбаланс, за който сама е виновна, като основание за натиск в полза на разширяване на ски-зоната край града," каза Раковска и цитира решението на екоминистъра Нона Караджова от 2011 г., че концесионерът на ски-зона Банско - "Юлен" АД, ползва с около 650 декара повече от разрешеното от концесията.
Тома Белев представи части от предлагания нов план за управление на Пирин, които повтарят инвестиционните проекти на "Юлен АД", като предвижда ски зони, които навлизат в границите на резервати "Баюви дупки - Джинджирица" и "Юлен".
Според природозащитниците фирма "Пролес инженеринг" разходва финансиране от националния и европейски бюджети (ОПОС) като не отчита всички официални доклади за състоянието и стопанисването на националния парк през периода на действие на досегашния план за управление.
По думите им фирмата включва текстове, които приоритизират инвестиционните проекти на "Юлен" в разрез със закона за защитените територии, според който основна цел на един национален парк е да бъде опазването на дивата природа и едва на последно място - развитие на природосъобразен туризъм.
Андрей Ковачев подчерта, че не е възложено задължителното изготвяне на екологична оценка и оценка за съвместимост с "Натура 2000" за строителство на нови спортни съоръжения, лов, производствен дърводобив, нови туристически маршрути и други - дейности обхващащи целия парк, включително и резерватната зона за някои от тях и това погазва Закона за опазване на околната среда и на Закона за биологичното разнообразие.
Вера Стаевска от "Зелени Закони" информира, че дори според данните на социологическото проучване, проведено от "Пролес инженеринг", местните жители поставят с внушително мнозинство (88%) приоритет на опазването на природата пред развитие на ски туризма.
Петко Цветков отново припомни значимостта на НП "Пирин" като територия с уникална природа, защитена, както от националното законодателство, така и от европейската мрежа "Натура 2000" и списъка на световното природно наследство на ЮНЕСКО, съобщава "Дневник".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.