• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Редки лешояди се излюпиха в Кресненския пролом

Редки лешояди се излюпиха в Кресненския пролом

/КРОСС/Две малки пиленца на белоглав лешояд се излюпиха в скалите на Кресненския пролом в Пирин планина. Това става 60 години след изчезването им от региона. Новината съобщиха от Фонда за дивата флора и фауна в България. Малките са от две двойки лешояди, те вече се опитват да излетят от гнездата си.

Източна Стара планина и Кресненски пролом увеличават националната популация на вида с 25%, а заеманата площ - с 200%. През 2016 г. вече има 5 успешно отгледани малки в Източна Стара планина (Сливен/Котел), 4 във Врачански Балкан и 2 в Кресненския пролом/Пирин. Успехът е плод на дългогодишни усилия на екипите на Фонд за дивата флора и фауна (ФДФФ), Зелени Балкани, и Дружеството за защита на хищните птици (ДЗХП). Те работят вече над 15 години за възстановяването на вида в Стара планина и Пирин. Малките лешоядчета ще имат кръстници от 8 европейски страни, а посланиците на 4 държави ще получат почетни грамоти.

Около 50 птици обитават Кресненското дефиле, през летните месеци се качват високо в Пирин планина. Двете малки са още в гнездата си, а възрастните ги обгрижват. Природозащитниците считат вида за успешно възстановен в този регион.

През 2016 г. България отбелязва значителен принос за опазване на европейското природно наследство с общо 11 малки на белоглав лешояд - един от редките видове в Европа. Това е огромен природозащитен успех, който е сравним само с подобна програма във Франция, изпълнена през 80-те години на миналия век.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.