• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Такса смет да се формира на принципа „замърсителят плаща", реши тристранката. Общините са против

Такса смет да се формира на принципа „замърсителят плаща", реши тристранката. Общините са против

/КРОСС/Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) постигна консенсус по промените в Закона за местните данъци и такси и методиката за определяне на таксата за битови отпадъци, предложена от Министерство на финансите. Определянето на такса смет ще става на принципа „замърсителят плаща".

Предложението е такса "смет" да се определя по няколко критерия: според индивидуалното количество отпадъци на даден имот, определено чрез торби с дадена вместимост; според количеството битови отпадъци за имота на базата на броя и вместимостта на поставените контейнери, кофи и други съдове; както и в зависимост на броя ползватели на услугата в имота или пък използваното количество вода.

Вицепремиерът Зинаида Златанова посочи, че има консенсус по тази толкова важна реформа. Тя поздрави Министерство на финансите за прецизната работа и каза, че след такъв консенсус, трябва и в парламентът да се съобразят с това.

"Няма разумен аргумент срещу това замърсителят да плаща, във всички европейски държави е така", каза Васил Велев от АИКБ. Той допълни, че проблемът, който се решава с предложените документи е на повече от 10 години. Сега картината може да се илюстрира по следния начин - един пие, друг плаща, а сервитьорът надписва сметката. Ако се приеме замърсителят да плаща, това ще доведе до намаляване и на сивия сектор, ще се харчи и по - малко за боклуци.
Принципът замърсителят плаща е най-точен и този, който замърсява, той да плаща и съответната такса. Той се явява и добър финансов стимул, твърдят от финансовото министерство.

Този текст решава отдавна наболели въпроси, каза и Димитър Бранков от БСК и посочи предложения по него. Бранков добави, че задължено лице са собствениците на имоти и това не се променя. КРИБ също подкрепиха заложения принцип замърсителят плаща. Действително се реши проблем. Най-после се разреши една несправедливост, каза Николай Ненков КНСБ.

Против изчисляването на такса смет на принципа "замърсителят плаща" се обявиха от Националното сдружение на общините (НСОРБ).

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Ужасссс!

Представяте ли си какъв хаос ще настъпи, какво замърсяване? Ужас!!! Ние не сме германци. За да не плащам за количество боклук (дали в контейнер или чували) ще си хвърлям боклука от терасата (и сега се прави), чувала с боклука вечерта в канавката или някое дере(така ще направят много) Най свестните и по големите фирми ще го извозват със собствен транспорт на бунището и пак няма да плащат.

15.07.2014 15:38:09

Анонимен

Като бях в Германия видях и индивидуални боклукчийски варели с катинари - отключваш, хвърляш, а като се напълни, даваш заявка да ти го изхвърлят и си плащаш. ОБАЧЕ ИМА КОНТЕЙНЕРИ НА 1-2 МЕСТА В НАСЕЛЕНОТО МЯСТО ЗА БЕЗПЛАТНО ИЗХВЪРЛЯНЕ НА СОРТИРАНИ ОТПАДЪЦИ - КУТИЙКИ ОТ БИРА НА ЕДНО МЯСТО, ЗА 4 ЦВЯТА СТЪКЛО С ОТДЕЛЕН КОНТЕЙНЕР ЗА ВСЯКО. А ОРГАНИЧНИТЕ ОТПАДЪЦИ МОЖЕШ ДА ДАДЕШ ЗА ПАТКИТЕ В ЕЗЕРОТО.

15.07.2014 14:41:06

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.