• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Учени създадоха устройство, което може да генерира електрическо от човешкото тяло

Учени създадоха устройство, което може да генерира електрическо от човешкото тяло

/КРОСС/ Постоянното търсене на подходящо място за зареждане на смартфоните и таблетите скоро може да остане навик от миналото. Екип от учени на University of Buffalo разработиха миниатюрно устройство, което генерира електричество от човешкото тяло, съобщава Digital.bg. Въпросната джаджа представлява метална пластина, която е достатъчно чувствителна, за да улови дори най-малките движения, като помръдване на пръста и да ги превръща в енергия. Дължината е едва 1.5 сантиметра.

Миниатюрната пластина се състои от две златни покрития и тънък слой силиций разположен между тях, информира „Мирър". Свиването на пръста или ръката предизвиква триене между тях и респективно кара електроните да започват да се движат между златните слоеве с голяма скорост. По този начин движението се трансформира в енергия.

Досегашните тестове на учените показват, че засега джаджата може да осигури максимално напрежение от 124 волта. Това е стойност достатъчна да се захранят 48 LED светлодиода.

Идеята им е доста иновативна и може да премахне нуждата да носим допълнително зарядно устройство, когато сме в движение. Човешкото тяло е богат източник на енергия и учените вече работят над батерия, която да съхранява електричеството генерирано от металната пластина. Ще е необходимо време преди подобна технология да се използва масово от потребителите, но това е първата сериозна стъпка за постигането на тази цел.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.