• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Розовият плаж и 2 малки пристанища са хитовете на Сардиния

Розовият плаж и 2 малки пристанища са хитовете на Сардиния

/КРОСС/ Забравете класиката на богатите и известните Порто Черво и Порто Ротондо. Хит са Полту Куату и Порт Рафаел. Този сезон на мода са и други места в Сардиния, които са много по-изгодни от обичайните, т.е. са достъпни не само за заможните туристи. Особено през септември и октомври, когато лятото на острова не свършва, а цените падат.

За да бъде ваканцията пълноценна, почивката трябва да се съчетава с активност. По тази причина много посетители на изумрудения остров правят разходки до Полту Куату. Това е добра отправна точка за обиколка на целия фиорд, образуван край малкото и безкрайно красиво пристанище край Порто Черво. Никак не е трудно с каяк да навлезете в несравнимите пещери, които морето е изкопало в околните планини. Преживяването е наистина незабравимо.

Добра отправна точка е и за архипелага Мадалена. Приказно място за наслаждение на природната красота на този удивително хубав край е островчето Будели, малко на север от Сардиния, близо и до Корсика. То е забележително с тюркоазените води около него, богатството от морска флора и фауна, ако сте фенове на гмуркането, или на плуване край скалите.

Задължителното място е Манто делла Мадона, известно още като Басейните на Будели заради поразителните условия за къпане. Прочутият плаж на Будели носи името Кавалиери или Дел Кавалиере с белия пясък, дюните, скалите в съседство и морето в зеленикави тонове. Достъпен е по море.

Като ивица с пясък обаче истинските разбирачи винаги споменават Spiaggia Rosa или Розовия плаж, който е наречен така заради нюансите на пясъка от бяло до червено. Това вероятно е едно от най-красивите, най-фотогеничните, най-изумителните и най-удивителните места за слънчеви бани в цяла Европа. Диво е и поради това е още по-атрактивно. Става известно на света от филм на Микеланджело Антониони, наречен „Червената пустиня” преди 55 години. Той се води и официален откривател на плажа.

Островчето Будели, което е собственост на новозеландец, който го купува за няма и 3 млн. евро преди 6 години, е част от архипелага с друго библейско име – Мадалена. Главният остров е само на 2 км от Сардиния. Градът, който е и столица на целия архипелаг, като носи името Ла Мадалена. Той е приятен и е в типичния средиземноморски стил, има специален свой си диалект, вкусна кухня, прекрасни плажове и много се гордее, че самият Наполеон не е могъл да го превземе за разлика от могъщи градове като Милано и Венеция например.

Целият архипелаг около централния остров с още 6 около него, е обявен за национален парк. Все повече хора посещават и малките острови в съседство със Сардиния, които се водят част от нея за удобство на администрацията. Точно срещу тях е едно от хитовите места на изумрудения остров - малкото курортче Порто Рафаел, основано от разорил се от безкрайни купони бонвиван, който му е дал името си и го е превърнал в истински райско кътче.

Граф Рафаел Невил де Берланга дел Дуеро попада тук точно преди 60 години и се влюбва в мястото. Дошъл на плаж на ивицата пясък, недалеч от Бая ди Нелсон, където адмирал Нелсън акостира навремето, а също до Палау – град, от който тръгват феритата за Мадалена, той решава да купи земята. „Мечтан живот” става девизът на курорта, който основава за приятелите, които кани на гости. През 1960 г. с помощта на бъдещата съпруга на Доналд и майка на Кифърд Съдърланд, той започва да строи пристан и малки къщички на 30 минути тогава от Порто Черво – сърцето на Сардиния.

Първите поканени са прочути модерни архитекти, които съчетават традиционния сардински стил с модерността, за да се получи уникален коктейл от бели къщи с многоцветни градини в уникална композиция около площадче и пясъчен плаж. На някого може да напомни онова, което бяха нашите ваканционни селища Дюни и Елените в края на 80-те години, ала с повече изящество.

Известни личности от шоубизнеса, аристократи, милиардери купуват или строят малки вили в рамките на курорта и го правят световен хит, като големият лукс е, че е далеч от папараците. Графът умира разорен, но щастлив през 1996 г., а всяка година на 11 август на площадчето в неговия курорт тържествено отбелязват рождения му ден. Всички пеят и танцуват, облечени в любимите на аристократа – основател бели туники.

Днес неговата вила е превърната в бутиков хотел: уникален, малко ретро, мъничък с двата си етажа, с изискан ресторант и много предлагани възможности за активности и развлечения на високо ниво.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.