• 11 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Военнослужещи от Сухопътни войски се включиха в ритуал по повод 140 години от Плевенската епопея

Военнослужещи от Сухопътни войски се включиха в ритуал по повод 140 години от Плевенската епопея

/КРОСС/ Тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя по повод 140 години от Плевенската епопея се проведе на площад „Възраждане" пред Параклис - мавзолей „Свети Георги победоносец" в Плевен вчера, 10 декември 2017 г. Събитието събра стотици жители и гости на града, които отдадоха своята почит към паметта на загиналите за освобождението на града.

Сред присъстващите бяха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на правосъдието Цецка Цачева, народни представители от 44-ото Народно събрание на Република България, парламентарна делегация от Съвета на Федерацията и Държавната дума на Руската федерация, посланиците на Руската федерация Анатолий Макаров, на Румъния Йон Гъля, на Република Беларус Владимир Воронкович, официални делегации от руските Москва и Ростов на Дон и украинския град Николаев, членове на Инициативния комитет за честване на 140 години от Плевенската епопея, стотици граждани. Централният площад на Плевен се изпълни с български и руски знамена, развети от бурния вятър. Срещу тях на специално издигнати пилони се вееха знамената на държавите, чиито воини са участвали в боевете края Плевен преди 140 години.

Панихида отслужиха Плевенският митрополит Игнатий, Ловчанският митрополит Гавриил, Западноевропейският митрополит Антоний и Ростовския и Новочеркаски митрополит Меркурий.

Ритуалът завърши с поднасяне на венци и цветя пред Параклис - мавзолей „Свети Георги победоносец". в памет на загиналите за Освобождението на Плевен.

Кулминацията на този паметен ден се състоя вечерта с тържествената заря-проверка, на която по покана на кмета на община Плевен Георг Спартански присъства президентът на Република България Румен Радев. Той прие да бъде патрон на мащабната програма под мотото „Плевен помни", посветена на 140-годишнината от Освобождението на Плевен.
„140 години ни делят от онзи мразовит ден, в който европейските вестници прогърмяха „Плевен падна! Плевен падна, за да се прероди България след 5 месеца на кървава обсада. Руските и румънски воини записаха едни от най-важните страници в историята на руско-турската освободителна война." каза президентът Радев в словото си на площад „Възраждане". И добави „ Ако има нарицателно за героизъм и саможертва, извисило се редом до връх Шипка, това е името на Плевен", след което благодари на плевенчани за достойното съхраняване на подвига на загиналите за свободата на Плевен и България.

След тържествената заря-проверка се състоя светлинно-звуков спектакъл, озаглавен „Падна Плевен! Ден велик".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.