• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Започна мащабна реставрация на Плевенската панорама

Започна мащабна реставрация на Плевенската панорама

/КРОСС/ Благотворителен концерт с участието на едни от най-обичаните български изпълнители събра средства за реставрацията и консервацията на платната на Плевенската панорама. Под благотворителната кауза записаха имената си Веселин Маринов, Тоника Домини, Дует Ритон, 100 KILA, СкандаУ, Deep Zone Project, Мистерията на българските гласове, Берковската духова музика, Ансамбъл „Филип Кутев", Славка Калчева и Поли Паскова. Всички те се обединиха около каузата за съхраняването на културно-историческото ни наследство и се включиха в инициативата напълно безвъзмездно.

Със събраните средства ще бъде извършена реставрация и консервация на живописното платно и предметния план в зала Панорама „Трети щурм на Плевен 11-12 септември 1877 г." с активното съдействие на Сдружение „Асоциация на реставраторите в България.

Два екипа реставратори ще работят над платната, поради спецификата на обекта. Еддиният ще работи по реставрация и консервация на живописното платно в зала Панорама „Трети щурм на Плевен 11-12 септември 1877 г.", а другият - по предметния план. Ръководители на екипите са доц. Иван Ванев - председател на Асоциацията на реставраторите в България, и доц. Стефан Белишки, реставратори с изключителни професионални качества и дългогодишен опит.

Панорама „Плевенска епопея 1877 г." е открита на 10 декември 1977 год. по повод 100-годишнината от Освобождението на Плевен от османска власт. Живописното платно е изрисувано през 1977 год. от десет руски и двама български художници.

Ръководител на художествения колектив е Николай Василиевич Овечкин, народен художник на Руската Федерация, от Московското студио за батална живопис „М. Б. Греков". Панорамната композиция е изпълнена върху цяло платно с един вертикален шев. Платното е прикрепено в горната и долната част към два метални обръча, фиксирането е извършено чрез подгъване и пришиване. Горният обръч е прикрепен към конструкцията на окачения таван, а долният виси свободно. За максимално изпъване на платното към долния обръч са окачени допълнителни тежести. Платното е с площ 1725 кв. м.

Реставрационни намеси по платното са извършвани през годините, но цялостна реставрация и консервация в такъв мащаб не е правена от откриването на Панорамата през 1977 год. досега.  Срокът за изпълнение е 45 дни.

Снимки: Плевен за Плевен

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.