• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Плевнелиев: Завършва труден, но успешен мандат (допълнена)

Плевнелиев: Завършва труден, но успешен мандат (допълнена)

/КРОСС/ Един безспорно труден, но успешен мандат завършва, каза президентът Росен Плевнелиев на заключителната пресконференция, с която отчете дейността на президентската институция. „Бяхме свидетели на рекорден брой конфликти. На многобройни и паралелно протичащи кризи в света. Във вътрешно политически план имаше парламентарни кризи. Особено критични бяха 2013 и 2014 г., когато само за 2 години се смениха пет правителства и три парламента.Президентската институция не е на силната ръка, а на баланса", заяви Росен Плевнелиев.
„Смисълът на политиката е да дадеш власт на хората, а не да превеждаш разделителни граници. Създадохме изборен борд. Във всяко министерство бяха създадени обществени съвети. По време на протестите срещу монополите излязох при протестиращите. Проведохме първия референдум, последван от още две допитвания", каза президентът.
„Вече правителство изпълнява Програмата „България 2020" и аз създадох условията на тази приемственост", допълни той.

Горд съм, че в моя мандат се изпълнява на-мащабната програма за модернизация. Строят се пречиствателни станции, метро, магистрали. Икономиката е в подем. Българската икономика е в подем, с втория най-висок ръст е ЕС от 3,6%. Безработицата е на най-ниското си ниво от 2009 година - 7,1%. Дефицит в бюджета реално няма, 2016-а година завърши с ръст от 1,6% от БВП. Фискалният резерв е с рекордно ниво. Гордея се, че имам принос в положителния баланс, усвояването на рекордни средства по еврофондовете. Приходите и броят на туристите са рекордно високи", каза Плевнелиев. По думите му днес България се ползва с доверието на пазарите. Днес Германия е най-големият ни пазар.
„Имаме рекордно ниски лихви и върху кредите на гражданите. За първи път от 17 години страната ни бе изправена пред финансова криза", допълни той.

„Реформата в енергетиката доведе до оздравяване на сектора. В края на мандата ми електроенергийният пазар е либерализиран и гражданите са свободни да избират доставчика си на ток", подчерта президентът.

Плевнелиев припомни, че е била направена и важна крачка в процеса на реформиране на съдебната система, включително с промяна на Конституцията и Закона за съдебната власт. „Днес голямата тема в обществото е за справедливостта на страната. Всички сме длъжници на народа и носим отговорност за ниското доверие на гражданите в институциите. В международен аспект водих последователна политика за активно членство на България в ЕС и НАТО", каза още Росен Плевнелиев.

„Правя голяма разлика между руския президент и руския народ. Не одобрявам водената от руския президент политика. Не пестях критиките си към него за водената политика за преразпределение на сфери на влияние. Това е много опасна политика", заяви Плевнелиев.
„Не бяхме троянски кон. Бях категоричен, че България е господар на собствената си съдба. Бях изправен пред многобройни предизвикателства", добави Плевнелиев. Той подчерта, че от всички трибуни е апелирал, че ЕС е нашето семейство.
"В международен аспект водих последователна и честна политика. Още в началото казах, че Европейският съюз е моето семейство. Дадох всичко за обединена и силна Европа", подчерта той.
„Зададохме приоритети на българското председателство. Благодаря на всички, които ме подкрепиха. Икономиката има голям ръст благодарение на целенасочените усилия на българската дипломация. През 2016 г. 25 президенти посетиха България", каза още Росен Плевнелиев.

„Отказах да се кандидатирам за втори мандат с ясни аргументи. В края на моя мандат България стои добре на фона на световните кризи. Това е заслуга на мен и екипа, с който работих. Ще продължа да служа на българския народ. Предупреждавам за големите рискове в следващите месеци: отнемане на българското председателство на ЕС. Има риск от непризнаване на изборни резултати. Има риск от нова миграционна вълна. От геополитически провал, ако се превърнем в периферия на ЕС", каза още президентът.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Пле(ю)валник

Има и един ракурс и паралел за сравнение - между идващ и заминаващ си президент. Румен Радев не се смути, не попречи на Беновска и дори хвана във въздуха хвърлената от нея ябълка. Видяхме какво направи Плевник. За пореден и последен път. Толкоз си може. Диагноза.

18.01.2017 16:12:43

Анонимен

Какъв тъпак! 90% от политиците и 99% от българите го наричат слаб и жалък и го плюят заслужено, той вика - не, вали дъжд! Тежък случай.

18.01.2017 15:05:47

сменете скеча

Добре че му дават екранно време та да се хвали сам , а смятам че за мандата му народа трябва да се произнесе............как ли!!!?????

18.01.2017 14:18:08

Анонимен

Президентът успял да обедини народа! В омразата към него, към безграничната му глупост, нахалство и самохвалство. Готвим се за новия национален празник - "успешното" приключване на мандата му.

18.01.2017 13:01:28

Врабец с ореол на орел

Много е интересно сега къде и кой ще го "наеме" на работа. Точно от тава ще зависи кои са "истинските" приятели на България на нашия народ. По-показателен знак и сигнал от това - здраве му кажи. Внимавайте и си направете изводите.

18.01.2017 12:35:10

Анонимен

По-голямо нищожество не се е пръквало на тази многострадална земя.

18.01.2017 12:08:24

Анонимен

Добрее, че най накрая Роско си отива и ще може да си целува на спокойствие американски дупета и да се моли за евро атлантически ценности. Е мога само да му пожелания институциите да си свършат работата.

18.01.2017 11:52:13

мяо

Ха ха ха. Махнете го по-скоро, моля ви! "Успешния" прецедент!!! пп. Нищо не е казал за Путин?!? Не е истина...

18.01.2017 11:20:12

Анонимен

Кво следва за този "Пионер"? Заминава в Германия да си продължи строителството, а през лятото, от хонорарите отпуснати му от господарите зад окена ще си отмаря на вилата си в Маями. Да си жив и здрав, г-н" бивш Призиденту" работа е свършена на 6.

18.01.2017 11:19:25

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.