• 02 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8023
  •  GBP / BGN 2.2911
  •  CHF / BGN 1.9921
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

Р. Плевнелиев: Атаката срещу сайта на ЦИК е новият Костинброд

Р. Плевнелиев: Атаката срещу сайта на ЦИК е новият Костинброд

/КРОСС/ Отказът на властта да чуе 1,8 милиона българи ще има сериозни политически последствия

Проведеният в неделя Национален референдум е безспорен успех за демократичното развитие на България, заяви президентът Росен Плевнелиев в коментар на резултатите от проведения на 25 октомври 2015 г. национален референдум за въвеждане на дистанционно гласуване по електронен път.

По думите му прочитът на резултатите от проведеното допитване показват, че гражданите искат да участват активно във вземането на решения в държавата: „Този референдум не бе на президента, нито на група граждани, които искат да бъде въведено електронното гласуване. Българите гласуваха масово и показаха, че българското гражданско общество далеч е изпреварило в демократичното си развитие тези, които претенциозно се обявяват за част от политическия елит".

Ако управляващите пренебрегнат резултатите от допитването, ще направят голяма политическа грешка, категоричен е държавният глава: „Тези над 1,8 милиона българи, които подкрепиха референдума за електронното гласуване, показват много ясно колко много хора застават зад идеята за промяна в политическата система. Апелирам към парламента да използва редкия шанс и подадената от гражданите ръка за подобряване на изборния процес и българската демокрация като цяло".

„Политическата действителност отново ни напомни за всички проблеми, с които трябва да се справи обществото. Не бива да позволяваме усилията за повече демокрация да останат на заден план за сметка на провокативни действия на политици, които не би следвало да имат място в една европейска правова държава. Не може да има друг прочит на резултатите от референдума освен че гражданите искат да са активни участници във взимането на решения в държавата", заяви Плевнелиев.

Той благодари на всички, които взеха участие във всенародното допитване. „Те заслужават благодарност, защото не се подведоха по открития бойкот на някои политически партии. Правилната позиция е да кажеш какво мислиш. Това беше общонароден референдум по основни изборни правила на гласоподавателите. Българите гласуваха масово на референдума в неделя. Показаха, че българското общество не просто го има, но е изпреварило демократичното си развитие. Близо 40% от българските граждани упражниха правото си на глас. Над 2,7 милиона българи гласуваха и не ги спря нито почти пълното информационно затъмнение, нито явното нежелание на част от политическите партии да чуят какво мисли народът", допълни Плевнелиев.

По думите му, избори ще има и занапред. „Избирателите искат да бъдат питани и очакват да бъдат чуди. Няколко мита бяха категорично опровергани. На първо място е митът, че обществото ни няма опит - това просто не е така. Хората сами искаха информация, сами събираха аргументи, спореха и гласуваха. Това е единственото гласуване за 25 години, в което не личат политическите пристрастия", посочи Плевнелиев.

Държавният глава остро разкритикува „някои политически партии, които „потопиха" референдума". „Нямаше агитационна кампания, нямаше дебати. В голяма част от предизборните сблъсъци темата за референдума отсъстваше, а много малко кметове споменаха референдума в кампаниите си", посочи президентът. „Много политически партии, включително представени в Народното събрание, агитираха открито срещу референдума. Видяхме и безпрецедентни действия в деня на изборите - два пъти българските граждани са принуждавани да се връщат към урните, за да упражнят правото си на глас. Това никак не е случайно", коментира Росен Плевнелиев.

„Надявам се народните представители да си дават сметка колко е важен референдумът. Като държавен глава два пъти внасях предложение за произвеждане на национален референдум в два различни парламента", припомни президентът. „Това е второто Народно събрание, с което работим по тази тема, и очаквам отговорно отношение - този път не 570 хиляди, а милион и 800 хиляди български граждани казаха ДА на референдума", каза Росен Плевнелиев.

Помолен за коментар на ниската избирателна активност на сънародниците ни зад граница държавният глава подчерта, че именно електронното гласуване е средството за преодоляване на проблемите на българите зад граница да упражнят конституционното си право. „Това е голямата задача - да дадем шанс на всеки българин, където и да е по света, да може да гласува", заяви президентът Росен Плевнелиев. „Учудвам се, че всички, които критикуват референдума за електронното гласуване, не се притесняват да използват технологиите и удобствата на XXI век, да превеждат пари по интернет. Но не искат да позволят същите тези технологии да достигнат до всеки български гражданин, където и да се намира той, и да му помогнат да променя държавата си за по-добро, да има право на глас и да го използва", коментира президентът.

„Бъдещето не може да бъде спряно! Електронното гласуване не само ще бъде въведено в България. Същият този дебат, който поставих на дневен ред, се случва и в Европейския парламент и очакваме решение, което да даде възможност на всички европейски граждани да гласуват електронно, където и да се намират. Имаме самочувствие, че българското гражданско общество е част от този европейски дебат, а с гласуването на 25 октомври ясно зададе посоката", заяви още президентът Росен Плевнелиев.

В отговор на журналистически въпрос държавният глава беше категоричен, че резултатите от провелия се референдум по никакъв начин не са обвързани с бъдещи избори през следващите години.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.