• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Плевнелиев - шут или гръб на икономическа групировка?

Плевнелиев - шут или гръб на икономическа групировка?

Росен Плевнелиев е прекрачил най-важната си функция на обединител на нацията. Около тази теза се обединиха в ефира на ТВ7 социологът Кънчо Стойчев, политическият анализатор Арман Бабикян и журналистът Петьо Блъсков.

С тази умряла социалистическа конституция няма да можем да си оправим държавицата, заяви Петьо Блъсков. По думите му президентската институция в Конституцията противоречи на парламентарната република, а чрез Плевнелиев се виждат огромните недостатъци на тази институция. Плевнелиев е продукт на системата, заяви журналистът.  

Плевнелиев не беше избран за президент, независимо от резултата и най-голямото доказателство за това е начинът, по който той организира изборите. Той не направи честни избори, както изисква законът, смята социологът Кънчо Стойчев.

Президентът да говори за задкулисие?! Той, който е самата еманация на задкулисно президентство! - възмути се Стойчев.

Какви са шансовете за президента Плевнелиев сега?

Според Блъсков: „Шапката и в къщи". Той е категоричен, че Плевнелиев трябва да бъде отстранен от поста.

Според Арман Бабикян обаче държавният глава има възможни ходове и един от тях е ако тезата за офшорките не е вярна, той да направи това, което направи Николай Бареков, да сезира прокуратурата срещу себе си, и така ще излезе два пъти по-силен. И все пак Бабикян смята, че част от нещата, които е трябва да направи Плевнелиев, вече е изтървал да ги направи.

Президентът Плевнелиев е като шутът, който е забравил своя ранг и защо е бил поставен на мястото, на което е.

Сравнението е на Велислава Дърева, която коментира в сутрешния блок на Нова телевизия...

Според нея президентът изобщо не се държи като президент и той не може да върне влияние, което няма, и не може да загуби авторитет, който няма. Според нея Плевнелиев не е в никакъв случай обединител и стожер на нацията - той не знае как да бъде такъв и това е абсолютен факт.

Реално ние нямаме президент, заключи Дърева, като допусна, че Плевнелиев може и да не изкара пълния си мандат.

Бойко Борисов не може да стои извън властта, продължи с критиките си към ГЕРБ Дърева. По думите й, понеже в момента не може да е министър-председател, Борисов със сигурност е доволен от ситуацията с атаките срещу президента.

Дори и да не стои зад тях той няма да има нищо против от едни предсрочни президентски избори, за да може той да стане президент - така ще е на един от най-високите постове в държавата, но няма да му се налага да носи отговорността за управлението, каквато би носил, ако беше например министър-председател, коментира журналистката.

Борисов може да бъде по-добър президент от Плевнелиев, ако бъде избран, но трябва първо да се върне към действителността, смята Арман Бабикян.

Абсурдна е тезата, че Борисов има интерес от атаката срещу президента, отвърна Атанас Атанасов.

Икономическата групировка, която стои зад сегашните управляващи и мнозинство се опитва да атакува президентската институция и президента Росен Плевнелиев, зад който пък се смята, че стои другата голяма икономическа групировка в страната ни. Те се борят за влияние от години, обясни своята гледна тока за атаките срещу президента Атанас Атанасов от ДСБ.

Надежда всяка тука оставете

С уточнението, че не знае дали отправените обвинения към Плевнелиев за офшорни зависимости са верни, Атанасов посъветва държавния глава да не се надява много на това, че съдът ще отсъди справедливо по обвиненията срещу него, защото българската съдебна система от известно време прилага закона в зависимост от паричните средства и благосъстояние на различните страни.

След критиката си към съдебната система, Атанасов насочи упреците си към парламента и кабинета.

Проблемът в страната ни в момента е, че тези, които в момента управляват и искат да управляват, просто не могат - това е големият проблем, а не толкова опозицията в лицето на ГЕРБ, каза още Атанасов.

Избори сега?

Говоренето за избори социологът Кънчо Стойчев определи като „бабуване". Той заяви, че е важно едно връщане в действителността. Тоест двете големи партии - БСП и ГЕРБ пак ще бъдат водещи парти при едни следващи избори. Затова той призова ГЕРБ да подходи сериозно към ролята си на опозиция.

Все повече ГЕРБ се учи на парламентаризъм, вметна в разговора Петьо Блъков, а Стойчев го допълни с думите: „Някой ден ще ядат с нож и вилица, дай Боже!"

Три в едно избори през май лично аз не виждам, аз по-скоро ги виждам 1+2, тоест едни избори през май, другите два - през октомври-ноември, призна Бабикян.

След шест месеца една от двете големи партии ще бъде изметена, предрече Блъсков.

И като за капак бюджетът на президента ще бъде орязан с 12%.

Според шефа на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев  всички институции трябва солидарно да поемат тежестта от съкращенията. През 2013 г. бюджетът на „Дондуков" 2 беше 6,3 млн. лв. За 2014 г. той ще е със 767 000 лв. по-малко.

„Намалени са парите за издръжка на всички администрации, в това число и на президентската", обясни Цонев. Проектът на бюджета тепърва ще бъде съгласуван с групите на БСП и ДПС. Годишно 2,6 млрд. лв. отиват за заплати на чиновниците с публичния сектор и още 1,9 млрд. лв. за издръжка на тези администрации.

„Целенасочено орязване на бюджета на президента не е нужно, но в общия контекст на оптимизиране на разходите на администрациите, които са набъбнали страшно много - да", коментира левият депутат Димчо Михайлевски. Той смята, че президентът трябва да направи съкращения, за да се спестят средства за издръжка.

Депутатът от ГЕРБ Владислав Горанов пък е на мнение, че "безпринципната промяна на бюджетите на самостоятелните по конституция органи е неприемлива."

True or False?

Дискусиите за президента се разгорещиха след хвърлената от ТВ7 новина в медийното пространство, че държавният глава си е купил къща на гръцкото крайбрежие.

Президентът Росен Плевнелиев отива на прокурор заради рушвети и пране на пари. Николай Бареков е внесъл сигнал срещу него в държавното обвинение, съобщи самият той преди дни във Варна. Плевнелиев е забъркан в престъпления, изискващи наказателна отговорност. Очаквам да бъда подкрепен от останалите политически сили и в следващите часове президентът да си подаде оставката, каза лидерът на „България без цензура".

Разследването за имота на президента Росен Плевнелиев на Халкадики предизвика сериозни обществени полемики.

БСП, "Атака", ВМРО и Единната народна партия поискаха незабавна проверка на имотното и финансово състояние на държавния глава, а Николай Бареков поиска оставката му, като сезира Главната прокуратура и за взет рушвет от президента на стойност 70 хил. лв. през 2001 г.

Става въпрос за споразумение, покрай което още като бизнесмен Плевнелиев е прибрал комисиона в размер на 70 000 лв., разясняват от медията. Договорът от 2000 г. е между фирмата, която той представлява - „Линднер Ирис", и „Симек", представлявана от Павлин Койнов и Милко Талев. Споразумението е за близо 650 000 лв. и в него има клауза за 9% печалба. Изпълнител на строително-монтажните работи е „Линднер", срокът за изпълнение е 300 дни, а всички плащания е предвидено да стават по банков път.

Росен Плевнелиев побърза да заяви, че това са клевети, които целят да разклатят президентската институция, да предизвикат хаос и да отклонят вниманието от реалните проблеми, които стоят пред българското общество.

Разследващата журналистка от ТВ7 обаче твърди, че няма клевета и че зад всяка дума стоят договори и автентични документи, а Николай Бареков е категоричен, че дори да се стигне до отстраняването на Плевнелиев от президентския пост, няма да се предизвика криза, защото има кой да го замести и това е Маргарита Попова.

Обвиненията към Росен Плевнелиев започнаха още по-рано с твърденията, че притежава банкови сметки в офшорни зони.

„Моята позиция е публична. Откакто съм в политиката, съм попълнил абсолютно всички декларации и документи, те са публични, всеки може да ги провери и да види кои са банковите сметки, с които аз разполагам, какви са наличностите в тях. Въпрос е на една проверка в Сметна палата. Тотално и категорично декларирах днес и пред членовете на Консултативния съвет по национална сигурност, че не разполагам с банкови сметки и пари в която и да било офшорна зона, включително Кипър", обясни президентът по темата.

Президентът Росен Плевнелиев нарече "абсолютна лъжа" разпространената информация от частна телевизия, че е платил в брой огромна сума за къща в Гърция и че ще си търси правата в съда:

„Моята къща в Гърция е закупена през 2007-а година по банков път. Разполагам със съответните доказателства за това. Самият аз съм превел парите по банков път и те са пристигнали в банката, която след това се е разплатила с всички останали по веригата. Аз съм посочил тази къща още 2007-а в своята данъчна декларация, посочил съм приходите си, платил съм данъците си. Тя е от първия ден, в който аз съм в политиката, в моята декларация пред Сметната палата. Това в момента, което се тиражира, са абсолютни лъжи. Същевременно планирам да защитя правата си по правилата на правовата държава, т.е. в съда.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

дон Корлеоне

Важното е да се внесе съмнение ! След това то да се преповтаря в медиите до припадък. Нищо, че впоследствие ще бъде опровергано ! До тогава ще изтече много време, а репутацията на набедения ще бъде разклатена !

18.10.2013 20:19:42

Г.Петков

Под обединител на нацията, комунистите разбират Президентът, много да говори с клишета и нищо да не казва, нещо като предишният президент Първанов. Да изглежда мил да говори за мир и безопасност нещо като по коледните празници където постоянно ни се казва как трябва да бъдем по добри (поне по Коледа) Да си лидер значи да вземеш страната на истината и на доброто за нацията, И самият Христос който безспорно е носителят на мира между хората и Бога е казал в евангелието от Матея "34 Да не мислите, че дойдох да поставя мир на земята; не дойдох да поставя мир, а нож. 35 Защото дойдох да настроя човек против баща му, дъщеря против майка й, и снаха против свекърва й; 36 и неприятели на човека ще бъдат домашните му. 37 Който люби баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене; и който люби син или дъщеря повече от Мене, не е достоен за Мене; 38 и който не вземе кръста си и не върви след Мене, не е достоен за Мене. 39 Който намери живота си, ще го изгуби; и който изгуби живота си, заради Мене, ще го намери. 40 Който приема вас, Мене приема; и който приема Мене, приема Този, Който Ме е пратил." Дали е достоен Плевмелиев за президент това ще го каже историята. Аз мисля че той е такъв.

17.10.2013 22:06:48

Бочо

И двете!

17.10.2013 22:01:13

Българин

Плевнелиев вече е осъден от мнозинството българи за фалшифицираните от него и ГЕРБ президентски избори и прането на пари. Останалото са подробности...защото той е един политически труп!

17.10.2013 16:26:41

Иванов

Алкохолика Блъсков и милионера Стойчев нямат морално право да говорят за Плевналиев ,тъй като техният произход на парите е много неясен/т.е. ясен е тъй като са от червеното котило/

17.10.2013 10:25:35

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.