• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

Плочев: Разходите за здраве са толкова големи, че се плаща за бутикова услуга, а се получава стандарт „Илиянци"

Плочев: Разходите за здраве са толкова големи, че се плаща за бутикова услуга, а се получава стандарт „Илиянци"

/КРОСС/ „Ще избутаме още година-две и системата на здравеопазването ще се срине. Парите няма да стигнат, политическата обстановка няма да позволи отново да се преразгледа бюджета на Националната здравноосигурителна каса". Това обяви лично директорът на НЗОК проф. Камен Плочев в интервю за БТВ.

„Системата е зле конструирана. Тази система генерира именно тези резултати - хроничен недоимък и това е поради две причини. Първо, парите за здраве са много малко и второ - трябва да се реши законодателно как да се използват тези пари", смята Плочев.

Той е категоричен, че има много хора в държавата, които се съпротивляват срещу реформата в здравеопазването. По думите му именно те са причината все още да нямаме електронно здравеопазване, защото ако имаме „всичко се вижда".

Управителят на НЗОК посочи, че разходите са толкова големи и ирационални за здраве, че се плаща за бутикова услуга, а се получава стандарт „Илиянци". „Не се отричам от думите си. За съжаление, за 6 месеца не можах нищо да променя и не знам дали въобще ще мога да променя. Аз съм боец, но наистина съпротивата е голяма. След като си плащам здравната осигуровка, държавата трябва в Ловеч, във Враца, където поискам, да има място, където аз да получа парите, които съм си дал", каза още проф. Камен Плочев.

Проблемът с общинските болници

„Има два варианта. Единият е да оставим нещата на естествената финансова еволюция. Който не може да се справи - фалира и излиза от пазара. Другият е да продължим по стария начин - плащане, плащане, плащане, без терапевтичен ефект", допълни шефът на Здравната каса.

По думите му вторият вариант по никакъв начин не дисциплинира управителите на лечебните заведения.
„Тук държавата е крайно време да осъзнае, че с тези 8% ние не можем да осигурим съвременна медицина", допълни Плочев.

Той заяви, че ако сега беше премиер, щеше да подготви програма за вдигане на здравната вноска.

Решението на ВАС за лимитите в болниците

Миналата седмица Върховният административен съд определи, че окончателното решение за въвеждането на бюджетни лимити на болниците през 2015 г. е нищожно.

„ВАС не са отменяли лимити. Не е надзора органа, който да взима решение колко пари да се дават в болницата и колко да остават в резерв", категоричен е Плочев.

Мораториумът на лекарствата

В студиото на „Тази събота" беше и д-р Галя Кондева, която коментира мораториума на лекарствата.
„Обсъждани са мерки за оптимизиране на разход. Вярно е, че чисто нормативно е разписано, че за определени лекарствени продукти ще има проследяване на ефект. Това е за първи път по решение на Националния съвет", коментира Кондева.

По думите ѝ за миналата година има преразход за онкологични лекарства и са заплатени 327 млн. лв.
Тя поясни, че парите в бюджета винаги са били малко и се използват всички механизми, за да се справят с положението.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Гладна кокошка просо сънува - 8% от БВП ще имаш, когато си видиш ушите без огледало. 8% дават на МВР, а го отчитет за здраве. Ние тлеем с 2.5%, колкото трябва да са за МВР. Абдалите отдавна измряха....

20.01.2018 15:42:39

ЙацкРоцк

Как така ще се срине, ама нали европрецедателстваме, нали ерво-атлантическите ценности са с нас, нали сме в НАТО, нали няма по-умно и по-арно от тиквата, какви са тогава тези сривове? Това е някаква диверсия, саботаж един вид, тоз със сигурност е агент-провокатор на Путин или най-малкото на злите комунистите дето са построили НДК и там още някакви дребни неща.

20.01.2018 12:06:07

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.