• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Шефът на Здравната каса: Престъпление е да се затварят болници

Шефът на Здравната каса: Престъпление е да се затварят болници

/КРОСС/ Недостигът в бюджета на Здравната каса е контролируем. Това увери в предаването „Лице в лице" управителят на НЗОК проф. д-р Камен Плочев по повод доклада на зам.-финансовия министър Кирил Ананиев, че в Касата има 285 млн. лева недостиг.

Очаквам приходи - около 200-220 млн. лв., каза проф. Плочев, като уточни, че става въпрос за пари от НАП и от договори с различни фирми.

„Има сключени договори, които в момента не са доизплатени, и имаме пълна гаранция, че ще получим парите. Все пак сме септември, до декември има още време и мисля, че ще попълним тази дупка. Дори амбицията ми е да завършим на баланс", подчерта той.

„Ще дисциплинираме болниците. Ще им кажем: Ние от вас сме купили здравни услуги за толкова пари, ще ви платим, колкото сме купили, а че вие сте изработили медицински услуги вместо за 1000 лв., за 10 000 лв., това не е наш проблем", каза още проф. Плочев.

„В сряда Надзорният съвет ще дискутира тази информация до каква степен е обективна и до каква степен имаме лостове да я направим в рамките на нормалното и да успокоим обществото", допълни той.

Управителят на НЗОК беше категоричен, че за него е престъпление да се затваря болница.

„Начини средства винаги могат да се намерят. Ако затворим болници, какво ще правят тези хора? Обричаме ги на смърт? Това означава, че ги изправяш до стената и ги разстрелваш. Не може да се затварят болници", подчерта той.

По думите му първият основен теч в НЗОК идва от лекарствата.

Според него става въпрос за изключително недобре координирана и подредена система за контрол на лекарствените средства, които се използват в онкологията и в хематологията.

„Причината не е нито в хората, нито в докторите. Причината е в контрола. Ще го увеличим и ще направим така, че да бъде реален", подчерта Плочев.

„Сега уникалният здравен код достъп се взема от районните здравноосигурителни каси. Имам амбицията до края на месеца хората да могат да го получават по телефона", допълни управителят на НЗОК.

„До края на 2018 г. електронното досие и електронното направление ще бъдат готови", посочи още проф. Плочев.

По думите му държавата определя какъв да е размерът на здравната вноска.

„Това е политика, която се определя от Народното събрание. Ако решат да увеличат, много добре ще ни дойде", каза проф. Плочев.

„Трудно ще минат лобистите през мен", коментира управителят на НЗОК.

„Не се срещам нито с фирми, нито с хора, които знам, че ме търсят за частни интереси", отбеляза той.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.