• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Георги Гергов: Нашата партия е градила държавата

Георги Гергов: Нашата партия е градила държавата

/КРОСС/ „Девети септември е велик ден. Всеки историк и родолюбец знае, че фашистката чума е била жестока. Затова датата 9.09.1944г е важна за България. Тя е причината да сме днес тук", каза лидерът на социалистите в Пловдив Георги Гергов от трибуната в местността Копривките. Събитието, станало известно като малка Бузлуджа, събра над 6000 социалисти и симпатизанти за традиционното честване на Деветосептемврийската победа. Пред множеството Гергов подчерта, че именно БСП е носител на спомената за постиженията на социалистическа България. „Нямаме от какво да се срамуваме, защото нашата партия е градила тази държава", посочи той и цитира известната фраза на последния комунистически лидер Тодор Живков, че изграденото в неговото управление, едва ли ще бъде боядисано дори. Георги Гергов изтъкне, че БСП не бива да се страхува, а да се противопоставя на подмяната на история.

По традиция той зададе посоката и постави задачите за структурите в Пловдив и областта. Целта е победа на следващите избори и връщане на самочувствието на всеки един социалист, стана ясно от думите му. „Имаме млади хора, които да обучим и подготвим да управляват. Експертите ни трябва да са политически фигури, за да реализират нашата програма", заяви категорично председателят на БСП - област Пловдив. Той посочи, че загубата на парламентарните избори не бива да обезверява социалистите. „Стига вайкане, а на работа! Всеки един от нас, всеки ден, за да почервенее картата на Пловдив област, както почервеня на президентските избори! Можем, правили сме, защото ние сме партията на хората!", каза Гергов, а многохилядното множество отговори с „Победа и БСП!".

Държавният глава Румен Радев изпрати поздравителен адрес до участниците в Традиционния деветосептемврийски събор. „Убеден съм, че паметта на онези, пред които се покланяме, ни задължава да отстояваме истината, а бъдещето на децата ни - да не позволяваме повторение на най-мрачните отминали мигове", отбелязва в обръщението си президентът.

„След 1989 година БСП остана единствената политическа сила, която да осигури приемственост и да запази паметта за 9-ти септември като дата на прогрес", каза в речта си заместник-председателят на Народното събрание и член на националното ръководство Валери Жаблянов. По думите му днес сме свидетели на организиран опит за цялостна подмяна на историята за Втората световна война - като се започне от това кой е започнал войната и кой е победил, за да се стигне дотам, че победителите да се наричат окупатори, а окупаторите - победители. „Днес БСП трябва да бъде на страната на истината, независимо какво ни струва това", посочи Жаблянов и призова за единство на левите прогресивни сили. Според него социалистическата партия трябва да бъде фактор в осигуряването на това единство, защото има идеал не само за друга България, но и за друга Европа, различна от разделението, подвластна на корпоративния интерес.

„Ние трябва да поведем тази битка срещу статуквото, срещу тази система, овладяна от чужди интереси, които искат да заличат постиженията на социалистическа България, да пренапишат историята ни като ни откъснат от братска Русия ", каза в речта си председателят на ГС на БСП - Пловдив Красимир Трифонов. Той нарече прехода „понятие за благозвучие", за да не се каже, че това е капитализъм, осъществен брутално и варварски. „30 години след срутването на Народна република България у нас не се живее по добре. Къде е българският розов домат, българските ябълки, мотокарите, които се конструираха в Пловдив?" - попита риторично Трифонов. Пред множеството той обясни, че за него най-важната задача е борбата с бедността. Според него корупцията и престъпленията са последици точно от бедността. „Можем да преборим бедността с нов тип икономика и справедливо подоходно облагане", каза той подчертавайки, че именно затова мотото на Копривки 2017 е „Борба за България! Справедливост! Прогрес!".

Най-младият партиен лидер, 26-годишният председател на БСП - Сопот Станислав Стоенчев развълнувано честити празника на участниците в събора и призова за обединение в името на България.

Народните представители от БСП за България Георги Търновалийски, Манол Генов, Веска Ненчева, Димитър Георгиев, Георги Йорданов и Теодора Халачева положиха цветя на паметника на загиналите партизани, заедно с председателите на организациите на БСП от област Пловдив и присъстващите гости от страната. На Копривките присъстваха също председателят на ПП „Нова зора" Минчо Минчев, председателят на ветераните в БСП Динко Желев, доц. Атанаска Тенева - член на ИБ на БСП, проф. Ваня Добрева - зам.-председател на ГС на БСП - Пловдив и членовете на Националния съвет - Пламен Младенов, Радослав Илиевски, Атанас Пъдев и Георги Божинов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

По същата логика нацистите са градили Германия.

09.09.2017 20:15:40

Анонимен

Мамин, златен безочлив циник!

09.09.2017 18:14:18

Анонимен

ЗАКОНОПРЕСТЪПНИЦИ СТЕ ВИЕ

09.09.2017 17:55:53

Анонимен

Като 25 година в света неделя им трябва една бомбичка и България щенсе оправи за 5 години! На зло куче зъл прът. Кожа за кожа!

09.09.2017 17:46:09

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.