• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Общински съвет Пловдив иска главата на шефката на фондация „Пловдив 2019”

Общински съвет Пловдив иска главата на шефката на фондация „Пловдив 2019”

/КРОСС/ Извънредна сесия на Пловдивския общински съвет ще се проведе в понеделник - 8 април, която е изцяло посветена на фондация "Пловдив 2019", Съветници от опозицията твърдят, че основната причина за тези спешни действия е фиаското на инициятивата Европейска столица на културата 2019, липсата на артистична програма и странните проекти, които фондацията финансира.

Три са точките, залегнали в дневния ред на извънредната сесия. Първо местният парламент ще се запознае с отчета за дейността на Общинска фондация за 2017 година и 2018 година, както и месеците януари и февруари 2019 година. Трябва да бъде предоставен и отчет за всички финансови проекти за същия период на изпълнителния и артистичния директор на фондацията.

Втора точка касае предоставяне на справка за всички договори, сключени пред 2017, 2018 и месеците януари и февруари 2019 година. Чака се също така информация за размера на отпуснатите и изплатени от фондацията суми по всички пера.

Последно ще бъде разгледано предложението за отстраняване от длъжност на артистичния директор Светлана Куюмджиева за несправяне.
"Няма какво да кажа, естествено, че ме обижда - първо да сe отчета, после да ме уволнят", сподели не без разочарование артистичният директор на фондация "Пловдив 2019" Светлана Куюмджиева по повод исканата й оставка. Тя поясни още, че няма да присъства на самата сесия.

Припомняме, че прокуратурата разследва дейността на общинската фондация във връзка с разходваните средства по церемонията за откриване на "Европейска столица на културата - Пловдив 2019" на 12 януари. Проверката беше възложена на сектор "Икономическа полиция" към дирекцията на МВР в Пловдив. Цената на спектакъла "Ние сме всички цветове" е 2.4 млн. лева.

Три месеца след официалния старт на Европейска столица на културата от туристическия бранш признават, че не са усетили никакво раздвижване в бизнеса си и нови гости, дошли в Пловдви заради ЕСК.

Тъмна Индия е и как се разходват средствата в общинската фондация, дори и това кой каква заплата получава от 54-мата служители на фондацията. В края на февруари на сесия на Общинския съвет бе поискана детайлна разбивка на това кой срещу какви суми се разписва. Тогава изпълнителният директор Кирил Велчев категорично отказа подобна информация.

В действителност самата фондация не е задължена да оповестява възнагражденията си и няма законов механизъм, по който да бъде изискана подобна информация. Средствата за заплати във фондацията обаче все пак идват от общинския бюджет на Пловдив и е редно обществото да има пълна представа за това как се изразходват публичните средства.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.