• 04 Юли 2020 |
 •  USD / BGN 1.7425
 •  GBP / BGN 2.1703
 •  CHF / BGN 1.8411
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София °C

"Кафе на толерантността" ще пият утре в Джумая джамия в Пловдив

"Кафе на толерантността" ще пият утре в Джумая джамия в Пловдив

/КРОСС/ Всяка улица и всеки площад в историческия център на Пловдив, и не само там, носят отпечатъка на съвместното съжителство на българи, мюсюлмани, евреи и арменци. По-важното е обаче, че са го носили и продължават да го носят в сърцата си пловдивчани, независимо от кой етнос са и каква религия изповядват.

В Синагогата в Пловдив е обособена музейна сбирка. "Това са малки истории от човешки преживявания, съдби. Хората от еврейската общност бихме искали да не забравяме тези истории", казва Светлозар Калев, председател на еврейското дружество "Шалом" в града.

Ще продължи организирането на еврейския тур, чиято цел е гостите и жителите на града да се запознаят със знаковите за общността места.

В Джумая джамия представители на различните етноси и на повечето от вероизповеданията в града ще пият "кафе на толерантността" на 14 февруари. През 2014 година беше извършено посегателство върху Джумая джамия от участници в протест.
"Това не бяха хора от Пловдив. Граждани на Пловдив по никакъв начин не са участвали в такива актове - нито срещу джамия, нито срещу църква, нито срещу синагога, нито срещу католически храм, именно затова ние решихме този нещастен акт следващата година да го преобърнем на кафе на толерантността", споделя Амхед Пехливан, председател на настоятелството в джамията. "Заедно доказваме, че Пловдив няма да бъде интрига на такива грозни нападения. Пловдив е толерантен град от векове и ние, всички етноси в града, сме показали не само на България, но на Европа, и на света, че сме един модерен град", допълва той.

Вече започнаха репетициите за танцовия спектакъл "Два дома". Той ще се състои на 4 април в Драматичния театър и е едно от значимите събития за тази година от културния календар на общината. Организатор е общоарменския благотворителен съюз "Парекордзаган".

"След геноцида над арменците, много арменци са намерили подслон тук, в България, и това топло посрещане, което ние сме имали честта да получим от българския народ, със спектакъла "Два дома" искаме да го изразим в едно признание за това, че нашето потомство ще има подслон и занапред", разказва Хрипсиме Нурикян, председател на общоарменския благотворителен съюз в Пловдив. "Този спектакъл е в памет на всички наследници на арменци, които намират смисъл в това да запазят своята идентичност и култура", добавя Нурикян.

Днешният Световен ден на радиото преминава под мотото "Многообразие". Многообразието във всичките му форми и многообразието, което радиото като най-широкодостъпната медия може да предостави, отразявайки различните гледни точки и представящо гласове на различните общности.

 

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Написаното е вярно! В Пловдив си живеем мирно и тихо българи,евреи,арменци и турци.Дори сме приятели. Тук не слагам циганите,макар някога последните си знаеха мястото,а не като сегашните пичлигари,дето веднага налитат на бой,или вадят нож.

15.02.2020 18:01:37

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2020 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.