• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8258
  •  GBP / BGN 2.3126
  •  CHF / BGN 2.0456
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

Обвиниха и районен кмет за строежа на зоокъта в Пловдив

Обвиниха и районен кмет за строежа на зоокъта в Пловдив

/КРОСС/Кметът на район "Западен" при община Пловдив се сдоби с обвинение във връзка с изграждането на "Зоокът"-Пловдив. Това съобщават от прокуратурата.

Димитър Колев е привлечен като обвиняем от Специализираното звено "Антикорупция" на Софийската градска прокуратура.

Колев е обвинен в престъпление по служба като помагач. Престъплението е извършено в съучастие от кмета на община Пловдив Иван Тотев и заместника му Димитър Кацарски.

Иван Тотев бе привлечен като обвиняем за това, че в периода 30 април - 17 ноември 2014 г. в град Пловдив, като кмет на община Пловдив и възложител на обществени поръчки е нарушил служебните си задължения по повод изграждане на "Зоокът" - град Пловдив. За община Пловдив са настъпили вреди в размер на 1 млн. лева.

Миналата седмица обвинения бяха повдигнати и на заместник кмета на Пловдив Димитър Кацарски. Той е обвинен, че умишлено е улеснил кмета на общината Иван Тотев да извърши престъпление по служба във връзка с изграждането на "Зоокът - Пловдив" - да наруши служебните си задължения.

Досъдебното производство по случая е образувано на 03 ноември 2016 г. от Окръжна прокуратура-Пловдив. С постановление на главния прокурор от 15 ноември 2016 г. е разрешено разследването да се проведе извън района на съда, компетентен да разгледа делото, и е разпоредено Специализирано звено "Антикорупция" - СГП да осъществява ръководство и надзор върху досъдебното производство.

Процесуално-следствените действия продължават.

От държавното обвинение поясняват, че районният кмет Димитър Колев е обвинен, че на 28 юли 2015 г. умишлено е улеснил градоначалника Тотев в извършването на престъпление по служба. Той е сключил договор за упражняване на консултантска дейност и строителен надзор при липсата на предпоставки за това.

От съобщението до медиите става ясно, че район "Западен" не е страна по Договор за строителство, който е сключен между община Пловдив и "Запрянови 03" ООД за строително-монтажни работи на обект "Реконструкция и модернизация на "Зоокът" - гр. Пловдив".

Район "Западен" не е възложител и няма качеството на участник в процеса на строителството.

От прокуратурата уточняват, че участници в процеса на строителството са възложителят, строителят, проектантът, консултантът, физическото лице, упражняващо технически контрол за част "Конструктивна", техническият ръководител и доставчикът на машини, съоръжения и технологично оборудване. Взаимоотношенията между участниците в строителството се уреждат с писмени договори.

Колев е дал възможност на Тотев да започне строеж. За начало на строежа съобразно издаденото разрешение за строеж се счита денят на съставяне на протокола за откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия и ниво, а когато такъв не се изисква - датата на заверка на заповедната книга.

Колев е с мярка за неотклонение "Подписка".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.