• 30 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Откриването на консултативни и кризисни центрове поискаха социалистките от област Пловдив

Откриването на консултативни и кризисни центрове поискаха социалистките от област Пловдив

/КРОСС/ На 13 декември Обединението на жените социалистки област Пловдив ще внесе в НС и подписка за ратификация на Истанбулската конвенция.

Липсват последователни политики и ангажираност на националните и местни власти за финансиране на дейности по превенция и защита на жените и децата от насилие. Това бе нелицеприятният извод, около който се обединиха мненията на участниците в Кръгла маса под надслов: „ЧУЙ МЕ! ВИЖ МЕ!, организирана от Обединението на жените социалистки област Пловдив. На провелият се форум участие взеха народният представител Георги Търновалийски, Мария Вълканова - зам.-кмет на община Асеновград, общинските съветници от Пловдив- Петя Манева и Родопи - Веселина Михайлова, Стойна Малешкова-Председател на Комисията за противообществени прояви на малолетни и непълнолетни в община Брезово, Стела Кехайова, председател на ОЖС Казанлък, членове на местните комисии за противообществени прояви на малолетни и непълнолетни от общините в област Пловдив, социални работници и учители.

„Няма последователна и целенасочена подкрепа дори за съществуващите услуги, предлагани от неправителствени организации и местна власт и затова такива липсват в много населени места, а където ги има, са с недостатъчно финансиране.", сподели при откриването на дискусията Александра Берданкова, координатор на ОЖС област Пловдив. Според нея поради това, както и поради липсата на възможности за получаване на дългосрочна подкрепа жертвите на насилие се затварят, страхувайки се да споделят и да говорят открито.

Превенцията и защитата е в основата на дейността на местната комисия за борба с противообществените прояви в Община Асеновград. Работата и визията за това, как местната власт може да е от помощ представи инж. Мария Вълканова. Според нея с редица дейности, като провеждането на съвместни срещи с училищните комисии, работа с родителите, организиране на многобройни прояви и реализирането на инициативи, които запознават деца и родители с основни права и задължения са в основата на превенцията. „ Вече пета година провеждаме Национална научно- практическа конференция, чиято цел е дебатирането и обмяната на опит между институции и организиции, чиито основен приоритет е превенцията. Освен това издадохме „Помагало за родители", ежегодно правим календар за всеки клас, с основна информация за институциите, които работят за защита на децата", така Мария Вълканов представи дейността на Община Асеновгра и МКБППМН.

Според общинският съветник от БСП в Пловдив Петя Манева темата е от изключителна важност. „ Не трябва да неглижираме поставените въпроси. Освен насилието над жени и деца трябва да обърнем внимание и на проблема с насилието над възрастни хора. Търсенето на решение, чрез местната власт е ангажимент, който аз съм поела и чието развитие ще търся при обсъждането на бюджета на община Пловдив за 2018 година", заяви социалистката.

От своя страна народният представител Георги Търновалийски се ангажира всички направени предложения за законодателни инициативи да бъдат внесени в НС, да се търсят възможности за финансиране на създаването на консултативни и кризисни центрове, национални телефонни линии за помощ на пострадалите от насилие. „ Липсата на политики по отношение на доходи, заетост, образование, демографска криза водят до ескалиране на проблема в последните години. А това, че насилието над жени и деца, въпреки всички дискусии и изследвания на проблема се увеличава е доказателство, че липсват ефективни политически и законодателни мерки в това направление", категоричен е Търновалийски.

В края на дискусията участниците се обединиха около няколко искания за законови мерки, сред които промени в наказателния кодекс за най- строго преследване и наказване на насилниците. Социалистките поискаха и отпускане на средства за подпомагане откриването на консултативни и кризисни центрове поне във всеки областен град.

На 13 декември Обединението на жените социалистки област Пловдив ще внесе в НС и подписка за ратификация на Истанбулската конвенция.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.