• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Русия отбелязва победата във Великата отечествена война със зрелищен военен парад

Русия отбелязва победата във Великата отечествена война със зрелищен военен парад

/КРОСС/ Русия и други страни ще отбележат днес 74-ата годишнина от победата във Великата отечествена война, предаде ТАСС.

В редица руски градове през деня ще се проведат военни паради, а вечерта ще има празнични салюти. В много държави по света ще има възпоменателни прояви, включително т. нар. шествия "Безсмъртен полк".
По традиция върховният главнокомандващ на въоръжените сили на Руската федерация, президентът Владимир Путин, ще наблюдава главния парад, на Червения площад в столицата Москва, заедно с редица други представители на държавното ръководство. В парада ще участват повече от 13 000 военни, над 130 единици бойна техника и 74 самолета и хеликоптера.Механизираната колона ще бъде оглавена според традицията от танка Т-34-85. След него ще преминат бойните модули Арбалет и Тигр с противотанковия комплекс Корнет-Д, бойните пехотни машини Курганец, БМП-3, танкът Армата и др.

Техниката на противовъздушната отбрана ще бъде представена от зенитните ракетни комплекси Бук-М2 и Тор-М2, ракетно-артилерийските комплекси Панцир-С, комплексите С-400. Зрителите на парада ще видят и модернизирания танк Т-72Б3, бойната машина на въздушно-десантните сили БМД-4М, бронетранспортьора БТР-МДМ, самоходната артилерийска установка Мста-С, комплексите Искандер-М, реактивните системи за залпов огън Смерч, бронетранспортьора Бумеранг и др. Ще бъде представена и техника на военната полиция. Във въздушната част на парада ще участват 74 летателни машини, сред които четири групи хеликоптери (Ми-26, Ми-8, Ми-28Н, Ми-24 и Ка-52) и 12 групи самолети, сред които стратегическият ракетоносец Ту-160, бомбардировачът Ту-22МЗ, стратегическият ракетоносец Ту-95МС, изтребителите МиГ-29СМТ, МиГ-29, Су-35С, Су-30СМ, изтребителите-прехващачи МиГ-31, бомбардировачите Су-24М и Су34 и др.

След това Путин ще участва в церемонията по полагането на венец на Паметника на Незнайния воин. Руският президент освен това ще даде традиционния за Деня на победата тържествен прием в Кремъл.

Очаква се около 1 милион души да се включат в "Безсмъртния полк" в Москва. Те ще носят снимки на свои роднини, сражавали се по фронтовете по време на Втората световна война.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.