• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Л. Кючуков: Промяна на кандидатура за генерален секретар на ООН би означавала отказ от състезанието

Л. Кючуков: Промяна на кандидатура за генерален секретар на ООН би означавала отказ от състезанието

/КРОСС/ Смяна на кандидатурата на България за генерален секретар на ООН на практика би означавала оттегляне на страната ни от състезанието, заяви пред БНР Любомир Кючуков, директора на Института за икономика и международни отношения.

Според него кампанията срещу българския кандидат се захранва от българи.

Единственото уязвимо място в подкрепата за Бокова от самото начало е националната подкрепа. Мълчанието на външния министър е недопустимо. Нормално беше веднага да заяви позицията на българия към момента, а тя е в подкрепа на кандидатурата на Бокова. Българската държава трябва да прави това, което правят всички останали - да търси подкрепа а своята кандидатура, коментира Любомир Кючуков.

Той отбеляза, че в календара на ООН 26 септеври не е срок, а дата. Реалните избори ще започнат от 5 октомври, когато се очаква постоянните членки да обозначат вето, което биха наложили. Между 1 и 3 червени картона се очакват на първия етап. Това е само индикация за водене на дипломатическите преговори. Имаме прецеденти, когато през 1996-а година Кофи Анан получава на 8 последователни гласувания вето от Франция. Впоследствие тя го оттегля, посочи още Кючуков.

По думите му, всичко зависи от баланса на силите в Съвета за сигурост - 15 членки и петте постоянни. Нужна е едновременната подкрепа на Русия и САЩ.

Дебатите за смяна на Бокова с Георгиева са резултат от дълбокото разделение в българската политика. Причина за тях са и изявленията на самата Герогиева, че е готова да се включи в надпреварата, коментира Любомир Кючуков. Според него смяната на българската кандидатура не дава шансове, независимо от личните качества на който и да е кандидат. Всеки един от останалите кандидати би се радвал, ако един от основните фаворити бъде отстранен от състезанието. Бокова си остава фаворит, смята той. 

Премиерът направи достатъчно на определен етап, в разките на ООН президентът също се опита да помогне. От друга страна, добре би било и външният министър да готови в кулоарите в подкрепа на г-жа Бокова. Усилията трябва да бъдат постоянни и много активни, подчерта Любомир Кючуков.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.